FLEKKEFJORD: Forrige uke døde over flere tusen oppdrettslaks i Marine Harvest sitt anlegg i Hidrasundet som følge av sterke strømninger i vannet. Nå slår Mattilsynet ifølge Avisen Agder fast at det nøyaktige antallet er 122.000 laks, og at samtlige led av en hjertefeil.

— Vanligvis skal laks tåle slike påkjenninger, men laksen i Skipningsdalen var svekket. Den hadde en CMS-diagnose. Det er en form for svekket hjertekapasitet som ikke er listeført som noen spesielt smittsom sykdom. Det er en produksjonslidelse som kan oppstå når kroppen vokser så fort at hjertet ikke følger helt med, forklarer fagrådgiver Cecilie Ihle i Mattilsynet tilAgder.

Slakteferdig laks

Mattilsynet mener at Marine Harvest dermed ikke kunne ha gjort noe for å forhindre massedøden, og de slår fast at hendelsen ble meldt fra på riktig måte.

Laksen som døde var slakteferdig, og verditapet kan komme opp i over 30 millioner kroner. Det var kun fisk fra én merde i anlegget som døde.

— Dette er veldig synd for oss, særlig for de ansatte som driver anlegget som opplever at dette skjer. Det er et stort tap for oss, sa Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef hos Marine Harvest, til Fædrelandsvennen tidligere denne uka.