Her avduker Solveig Horne skulpturen utenfor senteret, og senteret blir offisielt åpnet. Foto: Kjetil Reite
senter1-lite.jpg
Lokalbefolkning, politikere og sponsorer var blant de som møtte fram da åpningsseremoenien åpnet kl 15.00 lørdag.

GRIMSTAD: — Med sitt pågangsmot og engasjement har Ada Sofie og stiftelsen vært helt avgjørende. Det gjelder kanskje først og fremst foreldelsesfristen som de jobbet for å få fjernet. De har også vært inne i arbeidet med å heve strafferammene. Hun har en pågangsvilje som er beundringsverdig, sier barne- og likestillingsminister Solveig Horne til Fædrelandsvennen.

Lørdag åpnet Frp-statsråden Stine Sofie Senteret i Grimstad. Det er et mestringssenter for voldsutsatte barn som Stine Sofies Stiftelse skal drive. Barna og deres familier går gjennom et seks dagers langt kurs som ifølge stiftelsen først og fremst skal gi dem ny livsglede.

Her avduker Solveig Horne skulpturen utenfor senteret, og senteret blir offisielt åpnet. Foto: Kjetil Reite

— Dette er historisk. Det er ingen andre land i verden som har noe sånt, og det er så viktig at også de barna som blir utsatt for vold og overgrep har et tilbud om å kunne mestre hverdagen. Så dette er banebrytende, sier Solveig Horne.

Stor jobb

Stine Sofies Stiftelse ble opprettet etter at Ada Sofie Austegards datter, Stine Sofie Sørstrønen, ble drept i Baneheia for 16 år siden. Stiftelsen har blant annet jobbet med å skjerpe straffene for de som blir dømt mot vold og overgrep mot barn.

Senteret som nå er åpnet skal hjelpe ofrene for vold og overgrep. Ved hjelp av sponsorer og lån har de investert for rundt 50 millioner i senteret. Det ferdige senteret vil koste 75 millioner.

— Bare det å finne det departementet som ville ha oss, har tatt lang tid. Det var ingen som ville ha oss. Men Solveig Horne har tatt ansvar. Hun har vært veldig viktig for å få dette til, sier Ada Sofie Austegard.

Mer penger

På selve åpningen spilte HM Kongens garde og avsluttet med «Bred dina vida vingar». Da Fædrelandsvennen snakket med Austegard forberedte hun seg til direktesendt åpningsfest på TV2 lørdag kveld. Der kom det ifølge Agderposten inn over fire millioner kroner og senteret fikk 2200 nye faddere som betaler månedlige bidrag til arbeidet.

Lokalbefolkning, politikere og sponsorer var blant de som møtte fram da åpningsseremoenien åpnet kl 15.00 lørdag.

Både politikere og sponsorer hadde møtt fram. Begge grupper har vært helt avgjørende for at senteret snart står ferdig.

— Ada Sofie har lenge kommet med mange gode innspill og fått oppmerksomhet om barn og kampen for styrke deres rettssikkerhet, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF), nestleder i justiskoteen.

De var med på budsjettforliket som sikret at senteret får 15 millioner over statsbudsjettet i år. Ada Sofie Austegards mål er å få en driftsavtale med staten slik eksempelvis Beitostølen har. Da kan de få en kontrakt som sikrer dem flere års drift.

— Det må selvsagt være et mål å få det til, sier Ropstad.

20 ansatte

Fra høsten er de første barna på plass ved senteret Grimstad. Senteret skal ha sin egen daglige leder og vil ha over 20 ansatte. Fra før har selve stiftelsen sju ansatte.

Senteret vil ha 15 boenheter når det er ferdig og oppholdet er gratis.

Solveig Horne mener noe av det viktigste stiftelsen bidrar med er å bryte tabuer.

— Det er utrolig viktig at noen gjør det. Det er når vi kan snakke om dette at vi også kan få gjort noe, sier hun.