Til sammenligning blir hele 60 prosent gjenvunnet i Agder Renovasjons område i Arendal og Grimstad. Vi må bli mye, mye bedre, sier daglig leder i Risør og Tvedestrandsregionens Avfallsselskap (RTA), Martin Varden.Han mener klart at ingen i øst-regionen kan være bekjent av å være de dårligste kildesortererne i fylket. Martin Varden innrømmer dessuten at han av og til stusser når det åpenbart ennå ikke har gått opp for enkelte at bruk av kildesorteringsskapet faktisk er obligatorisk og ikke noe man gjør ¿for å være snille¿. Han sier at han kan ramse opp en rekke eksempler på henvendelser som peker i en slik retning.Må bli bedre

Hva som er årsaken til at folk i Arendal og Grimstad-regionen er så mye flinkere til å ta kildesorteringen alvorlig, vil han ikke begi seg inn på å spekulere i, men sier det er et stort tankekors:

¿ Misbruk av hyttecontainerne forklarer noe. Vi må imidlertid bli bedre alle sammen. Vi som selskap må bli bedre til å informere om ordningene, og abonnentene som bruker selskapets tjenester må bli bedre til å kildesortere, sier han.

Nylig fikk Varden og RTA en korreks fra Norsk Glassgjenvinning om at de vil nekte å motta mer returglass fra øst-regionen dersom sorteringen ikke blir bedre. Siste sending inneholdt nemlig altfor mye keramikk, plast og papir.Svir på pengepungen

¿ Kildesortering er et gode og en miljøsak i seg selv. For RTA svir det ekstra på pengepungen at våre abonnenter er så dårlige til å kildesortere. Vi må nemlig betale en avgift på 306 kroner pr. tonn avfall vi sender på deponi. Og på Hestemyr i Risør representerer det en uvanlig høy kostnad for oss. I fjor måtte vi ut med hele 1,6 millioner kroner i slik avgift til staten. For inneværende år blir summen enda større. Og det er det til syvende og sist abonnentene selv som må betale dette.

¿ Målet på kort sikt må være at vi i alle fall blir så flinke til å kildesortere at 50 prosent av alt avfallet kan gjenvinnes. Jeg kan ikke forstå annet enn at det burde la seg gjøre om vi bare skjerper oss litt ekstra alle sammen. Alle er jo tjent med det, sier han.Bremser avgiftsøkningen

¿ Kan du da love lavere renovasjonsavgift i øst-regionen dersom mer av avfallet blir sortert?

¿ Det er livsfarlig å gi slike garantier, men jeg kan i alle fall si at det vil bremse en eventuell avgiftsøkning, sier han.

Varden viser for øvrig til at renovasjonsavgiften i øst-regionen er vesentlig lavere enn gjennomsnittet for Vest-Agder og rundt gjennomsnittet for Aust-Agder ellers. Han sier at man trolig må forvente et avgiftshopp i Risør og Gjerstad neste år ettersom renovasjonsfondet, som har vært brukt til å subsidiere abonnentene i disse to kommunene, nå er oppbrukt.

¿ I følge Avfallsforum Sør er snittet i Vest-Agder 1.611 kroner (eksklusive MVA) og i Aust-Agder 1.353 kroner. I Risør er avgiften 1.339 kroner, I Tvedestrand 1.100 kroner, i Vegårshei 1.366 kroner og i Gjerstad 1.301 kroner, sier han.

Martin Varden opplyser ellers at styret i RTA nå har åpnet for en moderat avgiftsreduksjon for godkjent hjemmekompostering, og han håper at det vil være en stimulans for husholdningene til å bli bedre til å kildesortere.