— Nei, du, jeg tror ingenting på at varene er så mye rimeligere enn de var i romjula. Det er nok bare en justering og så kaller de det salg uansett, sier Åse Kristin Friestad.

Følg FVN Mandal på Facebook!

Sammen med Anne Friestad ser de gjennom tøy på Mandals nye kjøpesenter. Der var det svært så stille fredag formiddag og absolutt ingen kø noen steder selv om det ble lovet «salg» på mange plakater i de ulike butikkene.

— Jeg husker godt den gangen da folk satte av penger til 2. januar og gjerne sto i kø når butikkene åpnet. Slik er det jo ikke lenger, det er visst salg hele året, sier Åse Kristin Friestad. Fagdirektør hos Forbrukerombudet, Jo Torkel Gjedrem, bekrefter opplevelsen.

Begrepet januarsalg henger fortsatt i samfunnet fra den gang da det virkelig var januarsalg

— Begrepet januarsalg henger fortsatt i samfunnet fra den gang da det virkelig var januarsalg. Den gang da du meget lett kunne sjekke at butikkene virkelig hadde satt ned prisen fra romjula til 2. januar, sier han.

Før om årene betydde januarsalg at folk hadde spart penger nettopp til denne dagen da salget begynte.

Salg hele året

— Fortsatt er det jo slik at mange butikker har et reelt og faktisk salg fra denne dagen. Derimot kjører kjedene ofte på salgsbegrepet gjennom hele året. Mitt inntrykk, selv om jeg ikke kan dokumentere det, er at de skummer fløten i januar og gir inntrykk av salg selv om det vel knapt er det, sier regiondirektør Eirik Nyberg i Forbrukerrådet Agder.

Han råder forbrukerne til å være kritiske til salgsbegrepet.

— Man bør sjekke med andre butikker også om varen det er snakk om, og om det faktisk er så billig som den ene butikken sier, mener han.

Slå ned på «januarsjokk»

Det er Gjedrem helt enig i.

— Om en butikk vil selge deg et skinn til 3000 kroner som dagen før hadde kostet 4000 kroner høres jo det ut som en god handel. Men hva om butikken over gata har hatt samme skinn til 3000 kroner over tid? spør han retorisk.

Han forteller at forbrukerombudet har slått ned på en rekke forsøk på å omgå begrepet salg.

Vi har vært borti ordet «januarsjokk» som skal gi inntrykk av at prisene er satt ned

— For eksempel har vi vært borti ordet «januarsjokk» som skal gi inntrykk av at prisene er satt ned, men så er de det ikke, forteller han.

Da vanker det bøter som svir på de butikkene som bryter markedsføringsloven på denne måten.

Hans beste råd er å sjekke i flere butikker etter den varen man er ute etter for på den måten å finne det som er billigst.

Begrep på vei ut

Leder for Sørlandssenteret Ruben Storvold er enig i at begrepet «januarsalg» er litt på vei ut.

— Eller kanskje mer riktig: Det har endret seg i forhold til hva det var for noen tiår siden da man hadde to tydelige perioder med salg: Januarsalget og salget etter sommeren. Nå er konkurransen så hard både lokalt, nasjonalt og internasjonalt at det kjøres kampanjer gjennom hele året, sier han. På Sørlandssenteret kjører de som kjent en egen vri i år med kundeklubb som får tilbud spesielt rettet mot en gruppe kunder.