Et lam er akkurat kommet til verden, og blir slikket ren av moren. Foto: Torbjørn Witzøe
Mens noen av årets lam snart er slakteklare, kan andre se fram til å spise ugress i juletrefelt på Sørlandet. Foto: Torbjørn Witzøe
Siden tidlig i januar har det vært et yrende liv i sauefjøset til Skogkonsult i Lyngdal. Foto: Torbjørn Witzøe
Uwe Rutzen og Ugis Bebritis forventer å få mellom 250 og 300 lam i år. 17. februar var antallet kommet opp i 125. Foto: Torbjørn Witzøe

— Med tidlig lamming kan vi tilby slakteferdige dyr til påske. For oss er det også ønskelig å få årets lam tidlig klare til innsats i juletrefeltene, sier Uwe Rutzen i Skogkonsult.

Etter en del fram og tilbake fikk sørlandsfirmaet i 2009 tillatelse fra Mattilsynet til å importere 18 shropshire-sauer fra Danmark. Dette var den gang en helt ny sauerase i Norge. Det helt unike med den engelske rasen er at den i motsetning til alle andre saueraser verken spiser granbar eller barken på trærne. Dermed kan de benyttes til å holde juletrefeltene fritt for ugress, og en kan unngå sprøyting. Juletreprodusenter i hele Europa har skaffet seg shropshire-sauer som lukehjelp. Det samme har eplebønder i Frankrike.

Travelt i sauefjøset

— Det er økende interesse for å drive biologisk juletreproduksjon, og vi har solgt shropshire-sauer til produsenter både i Vestfold, Telemark, Aust- og Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, forteller Uwe Rutzen.

Skogkonsult regner med å få et sted mellom 250 og 300 lam i år. Det første kom i år allerede 7. januar. Etter seks uker, 17. februar, hadde 125 lam kommet til verden.

— Med et sted mellom 250 og 300 lam har det vært travle dager. Vi tre som har byttet på å være til stede i sauefjøset, har gått i 24 timers vakter, og har et eget rom der vi kan sove litt mellom slagene. På det meste har det kommet 18 lam i løpet av et døgn, sier Uwe Rutzen.

Store planer

I dag har Skogkonsult 300 dyr, hvorav 200 nedkommer med lam. I tillegg til egne værer, har selskapet importert sauesæd fra både USA, Østerrike og England.

— Vi skal bygge opp en besetning på 1000 dyr. For å få plass til disse er planen å bygge det som vi tror kan bli Norges største sauefjøs. Dette skal også ligge i Lyngdal, og skal etter planen stå ferdig 2016. Vi ser for oss at sauefjøset kan bli mellom 3000 og 4000 kvadratmeter stor medregnet lagerlokale, sier Uwe Rutzen.

Selv hadde Uwe Rutzen 10 års erfaring med shropshire-sauer fra hjemlandet sitt Tyskland før han kom til Norge.