BILDER: Tagging over hele byen

Se video om saken fra TV Sørs sending tirsdag 9. januar.

KRISTIANSAND: "N. N. ER NARKOMAN", "N. N. ER EI HORE", "N. N. ER HOREKUNDE", "N. N. ER PEDOFIL" er blant slagordene 34-åringen skrev på bygninger og biler i Kristiansand sentrum.

Den dømte mannen skal på en eller annen måte ha hatt forhold til alle personene han har nevnt i taggingene sine. "Retten ser bort fra at dette skyldes tilfeldigheter," heter det i dommen.

Viktige bevis i saken er at politiet fant ark med mange av de samme strofene som taggingene inneholdt hjemme hos 34-åringen under en ransaking. Der fant de også spraybokser og bilder av en tagging.

En nabo, hvis et kvinnelig familiemedlem hadde fått bilen sin malt av 34-åringen ved en anledning, hadde også funnet spraybokser i søppeldunker og i gårdsrommet til 34-åringen.

En annen mann tok også 34-åringen på fersk gjerning i det han holdt på å tagge, og han gjenkjente 34-åringen i retten.

"PEDOFIL", "HOREKUNDE" og "HOMO" Om en mann som tidligere hadde leid leilighet av den dømte mannen, skrev 34-åringen følgende ved en rekke anledninger i perioden september til januar 2006:

"N. N. ER HOREKUNDE", "N. N. ER PEDOFIL", "N. N. ER HOMO" og "N. N. ER HOMO MED N. N. (en annen mann)" på bygninger, murer, dører og garasjeporter i Kristiansand sentrum, og til og med utenfor fornærmedes bolig.

34-åringen skal også ha oppført seg skremmende og plagsomt overfor denne mannen. Fornærmede fikk mistanke til at 34-åringen stod bak etter at han flere ganger hadde gått forbi boligen hans iført militæruniform og med hund, samt at 34-åringen virket å synes det var ubehagelig å treffe mannen de gangene de møttes tilfeldig.

Retten kaller taggingene om mannen for grov sjikane, og det har også blitt lagt vekt på at forholdet har pågått over lengre tid. " I tillegg til utgifter har det påført N. N. uleilighet, tap av nattesøvn og gitt ham en følelse av utrygghet," skriver retten i sin vurdering av taggingene mot denne mannen.

Retten konkluderte med at 34-åringen må betale mannen 11.476 kroner i erstatning, samt 10.000 kroner i oppreisning.

Hadde skrevet "Hore på tilbud" på ark hjemme hos seg Om en kvinne tagget 34-åringen følgende:

"N. N. ER NARKOMAN OG HORE" og "N. N. ER NARKOMAN" flere steder i Kvadraturen. Denne kvinnen hadde kontaktet politiet før politiet kontaktet henne, og opplyst at hun mistenkte 34-åringen for å stå bak. 34-åringen nekter imidlertid for å kjenne kvinnen. Det er ikke klart hvilket forhold de to har hatt.

Da politiet ransaket den dømtes bolig, fant de et ark med følgende påskrift: "N. N. (kvinnen) er ei hore på tilbud". 34-åringen forklarte at han hadde notert ned en del av det han hadde lest på vegger i Kvadraturen fordi han er opptatt av ting som skjer der. Denne forklaringen trodde ikke retten på.

Ville ta hevn for at kvinne la an på ham Om en annen kvinne skrev 34-åringen:

"N. N ER NARKOMAN" og "N. N. ER EI HORE". 34-åringen har innrømmet at han kjenner denne kvinnen.

En tredje fornærmet kvinne som er i familie til en av den dømte mannens naboer er også utsatt for taggingen, men mannen skal ikke ha skrevet sjikanerende ord om henne. Mannen malte derimot rutene og karosseriet til kvinnens bil. Bilen stod parkert på en parkeringsplass utenfor 34-åringen. Da kvinnen kom tilbake etter å ha besøkt naboen til 34-åringen, fant hun bilen sprayet. 34-åringen har erkjent at han synes kvinnen var svært slitsom fordi hun skal ha prøvd å legge an på ham.

Han må betale denne kvinnen 2000 kroner i erstatning.

Skrev "HOREKUNDE" utenfor mannens jobb En mann tidligere var blitt frastjålet verktøy av 34-åringen, ble utsatt for disse taggingene:

"HOREKUNDE" ble skrevet utenfor kontorlokalet der mannen jobbet, utenfor privatboligen hans, og på bilen hans. Den dømte mannen skal også ha skrevet "POLITI" på bakruten til mannens bil.

34-åringen må betale 4989 kroner til denne mannen.

En annen mann som kjente 34-åringen fikk fremstilt seg selv som " N. N. ER HOMO" utenfor et treningsstudio i Kvadraturen. Denne mannen fikk imidlertid ingen erstatning fra 34-åringen.

Utenfor et advokatfirma skrev mannen "DENNE BY VOKTES AV BORGERVERNET" . Det viste seg at 34-åringen hadde hatt en advokat fra dette firmaet som forsvarer under en tidligere dom. Han må imidlertid heller ikke betale erstatning til dette advokatfirmaet.

Retten: "Tagging er et betydelig problem" Fengselsstraffen 34-åringen nå må sone er en fellesstraff også for en tidligere dom, samt for at mannen skal ha oppbevart stjålet verktøy hjemme hos seg. Mannen må også betale til sammen 48.682 kroner fordelt på tre personer og fire byggeiere.

I skjerpende retning legger retten vekt på at mannen domgelles for et betydelig antall skadeverk som har påført en rekke personer økonomiske utgifter og uleiligheter, i tillegg til at taggingene er av svært sjikanerende art i forhold til navngitter personer.

"Tagging er et betydelig problem og det er av allmennpreventive hensyn nødvendig med en synbar reaksjon," konkluderer retten.