TVEDESTRAND: – I teinen var to hummere fanget. Teinen var plassert på feil dybde, fluktåpningen var for liten, feil fangstidspunkt og teinen var merket med feil navn og telefonnummer, forteller miljøkoordinator i Agder politidistrikt, Torvild Selås.

Det var under en mindre kontroll 16. september at politiet og skjærgårdstjenesten i Tvedestrand kommune kom over et spesielt alvorlig tilfelle av miljøkriminalitet.

Etter en del etterforskning klarte politiet å finne ut hvem som eide teinen og dermed ble det åpnet straffesak mot mannen. Saken havnet videre hos Økokrim, som har ansvaret for miljøkriminalitet, og førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland bestemte seg for å skrive ut et realt forelegg.

Slapp rettssak

Hobbyfiskeren som forsøkte å forskyne seg av hummer ulovlig ble presentert for et forelegg på 12.000 kroner. Forelegget ble vedtatt og dermed slipper mannen å møte i retten. Dersom saken hadde gått til retten ville Økokrim krevd at mannen skulle betale en bot på 14.500 kroner.

– Forelegget ble vedtatt. Det er veldig få slike saker som havner i retten. Mange vil nok mene at 12.000 kroner for to hummere er høy betaling for å gjøre noe ulovlig, men foreleggene blir stort sett vedtatt, sier Selås.

Flere kontroller

Politiet gjennomfører hvert år flere kontroller alene eller sammen med skjærgårdstjenesten, Statens naturoppsyn, Kystvakten og Fiskeridirektoratet. Målet er å avsløre ulovlig hummerfiske. Feil størrelse på fluktåpningen og umerkede teiner er blant de vanligste feilene.

– Veldig mange av redskapene er ikke merket, så vi finner ikke gjerningsmannen. De vi kommer videre med etterforskes. Ulovlig hummerfiske er en type kriminalitet som riksadvokaten mener er alvorlig og det skal ikke mye ulovlig fangst til før det anses som alvorlig miljøkriminalitet, sier Selås.