KRISTIANSAND: – Hvis oppholdstiden i barnehagene hadde blitt redusert fra 50 til 40 timer, så hadde det kostet kommunen 58 millioner kroner, forteller barnehagedirektør Arild Rekve til Fædrelandsvennen.

Hva synes du om behandlingen av barnehagesaken? Si din mening i debatten!

Onsdag informerte han formannskapet om konsekvensene av det mye omdiskuterte barnehagevedtaket som oppvekststyret i Kristiansand kommune fattet i begynnelsen av november. Oppvekststyret omgjorde senere vedtaket.

Ferdig med saken

Formannskapet vedtok i dag enstemmig å opprettholde eksisterende åpningstid og oppholdstid i de kommunale barnehagene i Kristiansand. Dermed er det satt punktum for barnehagesaken.

Mange politikere var overrasket da kostnaden av barnehagevedtaket ble kjent.

– Årsaken til kostnadene er hvordan en heltidsplass i barnehagen defineres. Definisjonen på en slik plass er at oppholdstiden må være 41 timer eller mer. Konsekvensen av vedtaket hadde blitt at vi ikke hadde hatt heltidsplasser i de kommunale barnehagene, sier Rekve.

Tekniske beregninger

Ifølge en teknisk beregningsmodell, i forskrifter til barnehageloven, ville fjerning av heltidsplasser medført en høyere enhetspris. Enhetsprisen er den kostnaden en barnehage har per oppholdstime per barn.

Enhetsprisen er grunnlaget for tilskuddet private barnehager får av kommunen. Konsekvensen hadde dermed blitt at private barnehager måtte fått et økt tilskudd fra kommunen på 58 millioner kroner, ifølge beregningene.

– Vi synes dette er veldig mye penger. Vi hadde ikke forventet dette, påpeker Rekve.

— Mangelfull informasjon

— Vedtaket oppvekststyret fattet, ble gjort på grunnlag av mangelfull informasjon, sier ordfører Per Sigurd Sørensen (H). – Det viser at det er klokt å tenke gjennom konsekvensene på forhånd, tilføyer han.