— Høyesterett slår fast at et arbeidsforhold uten gyldig arbeidsavtale er det samme som at vedkommende er fast ansatt, sier LO-advokat Eyvind Mossige.

En kvinne i 30-årsalderen henvendte seg til Oddernes Kirkegård i april 2003 med ønske om sesongarbeid som gartner. Kvinnen som er fra Kristiansand fikk arbeidskontrakt for sesongen 2003. Fortsatte uten gyldig kontrakt

Da sesongen 2003 var over, fortsatte hun i arbeidet. Hun jobbet hele vinteren, våren og sommeren i 2004. Hun jobber imidlertid uten kontrakt.

Høsten 2004 ble det inngått en avtale mellom kirkevergen og Kristiansand kommune om at kirkegårdsarbeiderne skulle overtaes av Parkvesenet i Kristiansand kommune, men avtalen omfattet kun fast ansatte per 1. januar 2003. — Min Klient ble urolig for situasjonen, fordi hun visste at hun ikke hadde skriftlig arbeidsavtale. Hun tok opp sin situasjon med arbeidsgiveren, Den norske kirke, forteller LO-advokat Eyvind Mossige.

- Presset til å skrive under

— Arbeidsgiver hevdet da at hun var vikar for navngitt person og ikke fast ansatt, sier Mossige.

I følge Mossige blir klienten forsøkt presset til å skrive under en avtale som sier at hun kun er vikar. Men hun nekter å underskrive, fordi hun mener hun aldri har vært vikar.

Kvinnen kontaktet Fagforbundet i Kristiansand som støttet henne i at hun ikke hadde en gyldig arbeidsavtale. Dermed mente de at hun hadde krav på fast ansettelse.

Saken endte i rettssystemet. Hun fikk medhold i Kristiansand tingrett, men tapte i Agder lagmannsrett. Dommen fra lagmannsretten ble anket til Høyesterett. Høyesterett avsa dom i går hvor det fremgår at kvinnen er fast ansatt i Kristiansand kommune.

Kvinnen ble også tilkjent erstatning på 220 000 kroner og saksomkostninger med kr 260 000 kroner. Premissene for dommen foreligger i slutten av uken.