KRISTIANSAND: — Du blir jo litt sjokkert. Men jeg tenker at vi må nå stole på kommunen, at de ivaretar kravene til sikkerhet på en skikkelig måte, sier Ernst Grosaas (71) til Fædrelandsvennen etter boligblokk-sammenrasingen i Ålesund. Han og kona bor i andre etasje i en seksetasjers boligblokk i Kuholmsveien på Lund. I likhet med blokka i Ålesund, er også denne bygget inntil et utsprengt fjellparti.

— Vi flyttet inn for halvannet år siden. Vi kjøpte to år før, så jeg fulgte med helt fra de sprengte ut. Det så fælt ut da, men har aldri tenkt tanken at det skal være noen fare med fjellet, sier Grosaas.

Som velger å fastholde sin tro på at sikkerheten er godt ivaretatt.

— Vi stoler jo på kommunen, men jeg regner kanskje med at det blir mer kontroller etter dette. Det bør det også bli, konkluderer Grosaas. Også flere andre blokkbeboere Fædrelandsvennen var i kontakt med, gir uttrykk for det samme.

I motsetning til i Ålesund, er ikke blokken på Lund tegnet av arkitekten som bor i toppleiligheten. Men Ole Dolva føler seg trygg på at han bor på et sikkert sted.

— Kravene i dag er veldig strenge, særlig etter at den nye plan- og bygningsloven kom i 1997, mener arkitekt Dolva.

Geolog beroliger

I Auglandsbukta i Vågsbygd er det nylig sprengt ut 20.000 kvm fjell for å gjøre plass til en blokk med 30 leiligheter. Både distriktssjef Jon Syrtveit og prosjektleder Harald Rugsland hos hovedentreprenør Kruse Smith føler seg trygge på sikringsarbeidene som er utført på bakgrunn av Multiconsults grundige rapport.

Det gjør også geolog Kjetil Moen hos Multiconsult. Han beroliger både beboerne i eneboligene nær fjellskrenten på toppen og fremtidige blokkbeboere:

— De kan føle seg trygge, fastslår Moen. Oslogeologen har nærmere 20 fjellsikringsprosjekter bak seg på Sørlandet i forbindelse med slike blokkprosjekter, og roser utbyggere og entreprenører for å ta de faglige rådene han kommer med til følge.

— Kunne dette skjedd i Kristiansand?

— Så lenge våre råd følges, og vi får lov til å følge prosjektene helt frem, så kjenner vi oss nokså trygge på sikkerheten, sier Moen. Han berømmer alle de entreprenørene han har samarbeidet med på Sørlandet, for å følge geologirådene nøye, og for å la fagekspertisen følge opp underveis.

— Jeg var på Jaktodden senest i februar, og skal dit flere ganger, sier Moen.

Moen sier det ikke er generelle regionale forskjeller på kvaliteten på fjell, men at variasjonene er store lokalt. I Auglandsbukt har ikke fjellet de svakhetene som man eksempelvis har dokumentert i Ålesund.

— Her er det boret og boltet både forut, underveis og etter sprengningsarbeidene, påpeker Moen.