KRISTIANSAND: — De tre har erkjent å ha brutt opp bommen og har godtatt erstatningskravet. De er nå løslatt, sier politiadvokat Cecilie Pedersen Hille til fvn.no.

De tre litauerne ble sammen med tre andre pågrepet etter å ha kjørt seg fast i tett snøvær langs den vinterstengte veien. Da politiet kom til stedet lå den ene bilen halveis ute i grøfta. Erstatningskravet på 25.000 inkluderer skadeverket på bommen og utgiftene til redningsaksjonen.

— Erstatningen er for alle utgifter, deriblant brøyting. I utgangspunktet har de 14 uker på seg til å betale. De tre har også fått 10.000 kroner hver i forelegg, men denne straffen er avsonet ettersom de har sittet i varetekt, sier Pedersen Hille.

Tre tiltalt for tyveri

Til sammen ble seks litauere pågrepet og fengslet etter at de hadde kjørt seg fast med to biler på fjellet. I den ene bilen ble det funnet noe tyvegods som stammet fra to hytteinnbrudd. Blant annet ble det funnet en lommelykt, et reinsdyrskinn, slalombriller, en ståltermos og et brannslukkingsapparat.

— De tre andre har erkjent hytteinnbruddene. De er tiltalt for to tilfeller av grovt tyveri og det blir hovedforhandling i denne saken førstkommende mandag, sier Pedersen Hille.

De tre satt i bilen som befant seg utenfor bommen, og straffes dermed ikke for skadeverket.

Mister trolig bilen

De tre som er tiltalt for tyveri kan trolig vente seg en straff på minimum 45 dages ubetinget fengsel. Deler av straffen er allerede sonet i form av varetektsfengslingen. De må også belage seg på at bilen de kjørte, en sølvgrå BMW, blir inndratt.

— Bilen er brukt til å gjennomføre kriminelle handlinger, og kreves derfor inndratt. De har vært avhengig av bilen for å kunne gjennomføre innbruddene. Den har ikke en veldig stor verdi og vil trolig bli vraket, sier Pedersen Hille.

Det er ikke funnet noe som kan knytte litauerne til andre tyverier. Politiet anser nå etterforskningen som avsluttet.