KRISTIANSAND: — Saken er særdeles alvorlig, fordi pasienters liv og helse er satt i fare. Uskyldige pasienter er gitt feil medisiner. Dette kunne blitt fatalt, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

I alt sju pasienter har fått feil medisiner i perioden 12. til 17. februar. Tilsynslege og pleiepersonell har undersøkt hver pasient. Ingen ser ut til å ha fått mén eller skader.

Det kan ikke utelukkes at den mistenkte sykepleieren har byttet tabletter også før 12. februar, men det er ikke funnet bevis for dette, ei heller har tilsynslegen funnet tegn til feilmedisinering hos flere pasienter.

Politisak

I går anmeldte Kristiansand kommune forholdet til politiet. Samtidig er fylkeslegen holdt løpende orientert de siste tre dagene. Den mistenkte sykepleieren er også tatt ut av tjeneste. Hun har ikke tilstått forholdet, men Dahlen og enhetsleder Yngvar Rypestøl ved Grimtunet sier de er «så sikre vi kan være» på at rett person er avslørt.

Begge karakteriserer tyveriet som «meget utspekulert» og av en type det er umulig å gardere seg mot eller forebygge i forkant.

Sykepleieren har, ifølge Rypestøl, rett og slett fjernet Sobril, Minovane, Zopiklone og andre beroligende og søvndyssende medisiner fra dosettene til enkeltpasienter.

Så like ut

Deretter har sykepleieren funnet andre tabletter, for eksempel blodtrykkstabletter og hormontabletter, som ser helt like ut, både på størrelse og farge. Disse er så puttet opp i dosetten og gitt til pasientene.

Sykepleieren har til og med skrapt i overflaten på tablettene for å få dem til å ligne tablettene pasientene egentlig skulle hatt.

RISSET I PILLEN: Til høyre sovemedisinen Zoplikon, til venstre blodtrykkstabletten Atenolon. Legg merke til hvordan sykepleieren har rispet i blodtrykkstabletten for å fjerne logo. (Foto: Lars Hoen) — All verdens kontroll og rutiner kan ikke forebygge at noen vil stjele pasienters tabletter. Poenget må være at det oppdages fort, og det har vi greid. Det viser at systemet virker, sier Dahlen.

12. februar ble ukesdosettene til pasientene gjort klare på medisinrommet.

Her skal først en sykepleier telle og godkjenne dosettene skriftlig. Deretter skal en annen person gjøre det samme. Også det med skriftlig godkjenning. Til slutt skal en tredje person etterkontrollere med skriftlig godkjenning.

  • Sykepleieren har enten vært denne tredjepersonen eller vært inne på medisinrommet i etterkant, sier Rypestøl.

Så det skinte

Ledelsen ved Grimtunet avdekket forholdet fordi man ble mistenksomme i forhold til flere avviksmeldinger. Det kom inn flere meldinger om dosetter som var flyttet, blant annet.

— Vi har funnet rundt 10 «falske» tabletter. Omfanget er lite, men alvoret desto større. Helt konkret fant vi ut av det fordi en meget observant sykepleier syntes noen tabletter i en dosett skinte uvanlig i lys. Dermed begynte vi å sjekke tablett for tablett, samt at vi kryssjekket vaktlister, sier Rypestøl.

De pårørende til de sju pasientene er informert, og ble i går kveld invitert til et informasjonsmøte på Grimtunet.

Tredje alvorlige pillesaken

Pillesaken på Grim er den tredje alvorlige i Kristiansand kommune på tre år. Først ble en kvinne avslørt på Vågsbygdtunet, etter å ha stjålet 28.000 Paralgin Forte på ett år.

I fjor ble det avdekket at en ansatt puttet beroligende stoffer i maten i kommunens kantine.

— At det er flere saker i Kristiansand, er naturlig. Kristiansand er nesten halve Vest-Agder, sier fylkeslege Kristian Hagestad.

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen sier at han har 2.700 ansatte.

— Vi har ikke flere saker enn andre kommuner, men jeg tror vi er åpnere om dem enn mange andre, sier Dahlen.

Fylkeslege Kristian Hagestad sier all verdens rutiner aldri kan forebygge at mennesker ikke oppfører seg perfekt.

— Kristiansand har fått betydelig med rutiner for medisinhåndtering de siste årene. Det er et sunnhetstegn at saker oppdages så raskt som dette, sier han.

Fylkeslegen har formelt ikke fått pillesaken fra Grim ennå. Hagestad sier det vil bli reist tilsynssak mot den aktuelle sykepleieren og muligens også mot Grimtunet.