KRISTIANSAND: — Det er tosidig kampanje. Vi kjører bilbeltekontroller og gjennom det ønsker vi å øke bilbeltebruken, sier Bjarte Skaugset i Statens vegvesen, til fvn.no.

Frem til søndag 20. april skal omlag 40.000 biler kontrolleres landet over.

— Hvilke konsekvenser får det om man blir tatt uten bilbelte?

— Det er de vanlige konsekvensene. Vi skriver ut et gebyr på 750 kroner for de som blir tatt uten bilbelte. Det er ikke et mål å ta flest mulig, heller færrest mulig i denne kampanjen, forteller Skaugset.

Sikreste tiltak

Statens vegvesen forteller at bilbelte er det sikreste trafikksikkerhetstiltaket som finnes.

— Det er udiskutabelt det enkleste og sikreste trafikksikkerhetstiltaket som finnes. Vi håper at få blir tatt og at mange engasjerer seg i kampanjen. I Norge har vi bra bruksprosent på bilbelte, men vi ser at mange glemmer å bruke bilbelte på korte turer.

E 18 og de andre hovedveiene prioriteres ikke under aksjonen som nå starter.

— Målgruppen med denne aksjonen er de unge. Vi velger stedene hvor vi vet at vi treffer ungdom, sier Signe-Gunn Myre i Statens vegvesen, til fvn.no.

Jakter på ny kampanje

Foruten kontroll jakter vegvesenet nå på en ny kampanje som kan erstatte den populære bilbeltekampanjen som har vært brukt i flere år.

— Den andre delen er en kampanjedel. De bildene som har vært brukt langs veien i flere år har vært veldig populære og folk ringer oss for å få plakater med bildene. Vi vil spille på det store engasjement, sier Skaugset.

Nå starter vegvesenet jakten på nye bilder som kan fronte bilbeltekampanjen i årene fremover.

Se video fra kontroll ved Gimlehallen