OSLO: Det blir et hektisk år for Sabeltanns skaper som nå først er aktuell med nytt album. Det inneholder de nye låtene til sommerens store Sabeltann-forestilling «Kaptein Sabeltann og havets hemmelighet».

– Det er jo faktisk ni år siden forrige fullengder, så tiden var moden. Og med den kommende forestillingen var det liksom ikke noen vei utenom. Da må vi lage ny musikk, smiler den travle sjørøverfantasten.

Han tar imot NTB hjemme i «hytta» i Oslo, en flott og lys leilighet i hjertet av hovedstaden. Men i likhet med Sabeltann er Formoe stadig på farten. Han bor mest i Kristiansand, litt i Oslo – og mange ferier tilbringes i Lofoten.

Akkurat nå lader han opp til tradisjonell julefeiring med familien i Kristiansand.

– Da er det «Tre nøtter til Askepott» og julenissen som gjelder. Da har ikke Kaptein Sabeltann så mye han skulle ha sagt, humrer Formoe.

– Barna imponerte

Tusenkunstneren sier det blir godt med en pustepause etter en travel høstinnspurt. Høsten har vært preget av innspillingen av den nye Kaptein Sabeltann TV-serien. Formoe har vært på innspillingssettet nesten hver dag i de fire månedene innspillingen har funnet sted. Og han har en god følelse.

– Serien er filmet i en litt nostalgisk Indiana Jones-tone. Og det blir selvsagt både magisk og spennende, og litt humor – akkurat slik det skal være når Sabeltann er på ferde, sier Formoe. Og skryter av ungene som spiller hovedrollene som Pinky og Ravn i den 26 episoder lange serien som NRK planlegger å vise høsten 2011. – Det er fem barn med store roller i serien, og det er noen utrolig flinke unger. De har vært 52 dager på innspillingssettet – uten å klage en eneste gang. De har imponert meg stort.

Når det gjelder sommerens teaterforestilling, som får premiere 9. juli i Kjuttaviga, er det ikke bare magefølelsen til Formoe som peker mot suksess. Forestillingen, som opprinnelig var ment å spille 21 kvelder, selger svært godt. Mye tyder på at det blir ekstraforestillinger – for showet fortsetter å selge 1.000 billetter i uka.

– Ungene kan glede seg. Vi har doblet pyrobudsjettet denne gangen, slår Formoe fast.

Totalt har forestillingene om Sabeltann solgt godt over 1 million billetter siden oppstarten i 1990. ## Utvider Sabeltanns rike

Formoe gjentar at hans målsetting med prosjektene er å gi unger kvalitet. En opplevelse han hadde i 1959 har brent seg fast og gjør ham sikker på at unger innimellom både trenger og tåler en dose kultur med smell og fart i – også etter mørkets frambrudd.

– Jeg var ni år da familien min trykket seg inn i vår grå Opel Stasjonsvogn og kjørte tur/retur Fredrikstad–Venezia. Følelsen av å få være oppe sent og sitte på fortausrestaurant mens det var gatefestival og fyrverkeri.... den følelsen har jeg aldri glemt. Unger må få være med på litt moro, mener han. Og husker med et stort smil reaksjonene da han første gang foreslo å sette opp «Kaptein Sabeltann» som nattforestilling i Kjuttaviga.

– Mange trodde jeg var blitt tussete. De lurte på om jeg hadde glemt at vi laget teater for unger, ler han. Men som alle vet ble nattforestillingene en suksess. Nå planlegger Dyreparken i Kristiansand å bygge ytterligere en ny sjørøverdel – og den kan komme til å bli en realitet så tidlig som i 2012. ## – Humor er nerven

Formoe synes det er toppen å stå i kulissene og se på alle forventningsfulle barn som benker seg ned for en Kaptein Sabeltann-forestilling.

– Det smeller jo litt. De mest engstelige bør kanskje ikke sitte på første rad. Et par rader bak føler de fleste seg litt tryggere. Så kan de mest «hardbarka sjøulkene» få holde leven med Sabeltann på første rad. Men unger tåler litt action. Men det jeg kanskje er mest opptatt av, er at de skal få le og more seg. Humor er selve nerven i Sabeltanns univers.

– Og du kommer til å la Havets Konge og Den Sorte Dame få seile videre i noen år til?

– Uten tvil! Uten Sabeltann blir livet kjedelig. Jeg har definitivt fått blod på sabeltann! (©NTB)