KRISTIANSAND: — Funnene av bly skyldes nok gamle miljøsynder fra 50-60 tallet da man ikke hadde den kunnskapen om forurensningsfaren som tungmetaller utgjør, sier byggeleder for veiutbyggingen på Justnes, Inger-Ann Fidjestøl.

Strand av blåsesand.

På midten av forrige århundre ble det etablert badestrand ved det ene utløpet av Gillsvann langs Ålefjærveien i Kristiansand. Og etter en del gravearbeid har veivesenet funnet ut at sanda som ble planert ut på badestranda ble hentet fra diverse båtverft i Kristiansands-området. Det vil si rester av blåsesand som ble brukt til å sandblåse kjølen på skips som lå i dokk.

— Det ble nok gjort i beste mening av vennligsinnede sjåfører som transporterte sand for skipsverft. Samtidig så det sikkert lyst og fint ut, men det var ikke egent til å dumpes her, sier Fidjestøl.

Funnene av tungmetaller i Gillsvann ble gjort som følge av veiutbyggingen som pågår på strekningen mellom Eidet og Justnes. Veivesenet var pålagt å ta prøver av massene som ble fjernet før det kunne bygges ny vei langs vannkanten.

— Først ble det spekulert i om forurensningen kunne stamme fra en nedlagt skraphandel-virksomhet. Det passet dårlig med analyseresultatet. Men så ble vi tipset av pensjonerte sjåfører om at det i sin tid ble dumpet blåsesand, og det virket logisk, sier Fidjestøl.

POPULÆR: Her langs riksveien mot Ålefjær lå den populære badestranden som ble mye brukt av folk i området ved Gillsvann. Foto: Jon Anders Møllen. Dyre miljøsynder.

Funnene av bly har fordyret prosjektet med 1,5 millioner kroner. Byggherren har brukt en spesiallaget mudringsmaskin, og det tok 1,5 måned å fjerne. 9000 kubikkmeter masse fra et område på 2000 kvadratmeter er deponert på kommunens strandkantdeponi i Kongsgårdbukta.

Overingeniør, Solvor Reiten, har håndtert saken for Fylkesmannens miljøvernavdeling, og var den som påla veivesenet å rydde opp.

— Det viser seg gang på gang at det ligger miljøgifter steder der man aldri skulle tro at noe slikt eksisterte, sier Reiten.

I tillegg til å bli kvitt massen med bly, har Fylkesmannen vært opptatt å ivareta flere unike plantearter som finnes i Gillsvann.

— Som ett av tre vann i hele Norge inneholder Gillsvann blant annet Grønnkrans. Derfor er vi opptatt av å ta vare på biologien i vannet, sier Reiten.

- Beroligende.

Leder for Gimlekollen og Fagerholt vel, Alf Helgeland, er fornøyd med at den giftige massen er fjernet.

— Det er beroligende å vite at det finnes rutiner som avdekker giftholdige stoffer i folk nærområde. Nå stoler vi på at byggherren og myndighetene gjennomfører tiltak som sikrer at folk ikke tar skade av forurensning. Og skulle det vise seg at det ikke er heldig å oppholde seg i vannet, regner jeg med at folk blir orientert, sier Helgeland.