SØGNE: Det planlagte hotell— og konferansesenteret på den gamle verftstomta i Ny-Hellesund kom ikke lenger enn til tegnebrettet. Regionsjef Kjell Abildsnes i Vest-Agder fylkeskommune har sammen med fylkeskonservator Frans-Arne Stylegard sendt ut brev til beboerne om at hele uthavnen nå er midlertidig fredet. Samtidig varsles det at arbeidet med permanent fredning vil bli igangsatt omgående.

– Bakgrunnen for vedtaket er den godkjente rammetillatelsen for utbygging av hotell, konferansesenter, brygger og uteareal på det gamle verftsområdet, heter det i brevet fra fylkeskommunen. Dermed må investor Rune Torsøe se langt etter rammetillatelsen for det 2451 kvm. store konferansehotellet.

Fylkeskommunen mener hotellutbyggingen er så omfattende at det vil forringe opplevelsen av kulturmiljøet i Ny-Hellesund. Uthaven er med sin store verneverdige bygningsmasse og lange tradisjonsrike historie et kulturmiljø av regional og nasjonal interesse, heter det i vedtaket. Fylkeskommunen mener press på området utgjør en trussel mot bevaring av det helhetlige kulturmiljøet i uthavnen.

For en snau uke siden stanset Fylkesmannen i Vest-Agder tillatelsen til å bygge hotell- og konferansesenteret. Fylkesmannen mente det burde vært utarbeidet egen reguleringsplan for området. Søgne kommune mente det var unødvendig fordi området fra før var regulert til næring. Nå strammes grepet ytterligere med den igangsatte fredningen.

– Jeg stolt og glad, men dette gir Søgne kommune en stor ripe i lakken, sier SV's Johan Peder Pedersen. Han bor selv i Ny-Hellesund og jubler for vedtaket.

– Ny-Hellesund fremstår med en kvalitet av nasjonal interesse. Nå har noen tatt ansvar for at dette videreføres og ikke ødelegges. All den tid Søgne kommune ikke tok det ansvaret, ble det heldigvis løftet opp til noen med interesse og kompetanse, sier Pedersen.

FREDES: All bebyggelse i Ny-Hellesund skal fredes. Det betyr også skrinlegging av planene for nytt hotell- og konferansesenter i den gamle uthavnen.