OSLO: Erna Solberg utropes til valgkampens vinnere i dagens utgave av Dagbladet.

Velgerne mener hun gjør en like god valgkamp som Jens Stoltenberg, mens Siv Jensen er taperen. Ifølge en undersøkelse utført av Synovate for Dagbladet, mener velgerne at Solberg er den politikeren som har hatt den mest positive utviklingen gjennom valgkampen.

I august syntes 32 prosent at Erna gjorde en god valgkamp, og når det nå er et knapt døgn igjen til valgdagen, har tallet steget til 46 prosent. Halve Norge er fornøyd med Erna.

— Veldig hyggelig å få så positiv tilbakemelding på min valgkampinnsats, sier Erna Solberg til avisen.

Mandatras

Aftenpostens aller siste partibarometer før valget viser at Aps fremgang kan ha stoppet opp, at SV fortsetter å synke, mens Sp holder stillingen.

Tilsammen gir det knappest mulig rødgrønt flertall med 85 mandater. Men SVs mandater er svært utsatte. Bare en ørliten tilbakegang fører til mandatras for SV.

Samtidig fortsetter Høyre å hale inn på Frp, som faller ytterligere, med 0,9 prosentpoeng – og oppnår en oppslutning på 20,8 prosent.

Høyre 4 prosent fram

Frp har falt sakte, men sikkert fra en toppnotering i juni på 26 prosent. I juni var Frp dobbelt så stort som Høyre, som da fikk skarve 13,6 prosent. I dag får Høyre 17,6 prosent.

— Hvis vi hadde fått en uke til som kunne handlet om skole, så kunne vi nok sanket flere stemmer, sa Solberg rett før TV2s partilederdebatt lørdag kveld.

Solberges nærmeste medarbeider, stabssjef Julie Voldberg, så det ikke helt slik.

— Det kan godt tenkes at Erna ville holdt ut en uke til, men det ville ikke vi andre.

- Få stemmer avgjør

Statsminister Jens Stoltenberg kommenterer målingen slik:

— Dette viser at hver stemme vil telle. I mange fylker er det få stemmer som avgjør om vi vinner eller taper mandater. Jo flere som stemmer Ap, jo mer sannsynlig er det at vi vinner valget.

— Men bør ikke du heller oppfordre folk til å stemme SV akkurat nå?

— Jeg tror nok at Ap er best til å mobilisere våre egne velgere.

Angrep på SV

I partilederdebatten på TV2 i går fikk SV-leder Kristin Halvorsen hard medfart for sine uttalelser i et NTB-intervju 10. september der hun sa at det vil bli «farlig for folk og land» hvis det blir regjeringsskifte.

— Jeg reagerer voldsomt på det Kristin sier, sa Venstre-leder Lars Sponheim, og ble fulgt opp av en aggressiv KrF-leder Dagfinn Høybråten.

-Vi har stilt opp for alle tiltakene dere kom med for å løse finanskrisen. Du skulle holdt deg for god til å bruke skremselspropaganda.

Halvorsen forsvarte seg med at hun mente at borgerlig politikk ville være skadelig for norsk økonomi i «en finanskrisetid», og sto fast på uttalelsen sin. SV-lederens avvisende holdning førte til et aggressivt munnhuggeri som det har vært lite av tidligere i valgkampen.

Aftenpostens siste partibarometer ble i sin helhet tatt opp lørdag slik at en mulig effekt av partiledernes innsats i NRKs partilederdebatt fredag kveld er fanget opp. Aftenposten har også valgt å øke antall intervjuede personer med 50 prosent, til 1500, for å redusere mulige feilmarginer.

Rødt

Målingen viser også at de tre «bondevikpartiene» – H, KrF og V – er vesentlig større enn Frp.

Ap går tilbake med 1 prosentpoeng til 33,9, mens SV faller under «smertegrensen» på 7 og noterer 6,9 prosent. Sp får 6,6 prosent – omtrent som ved valget for fire år siden. De borgerlige partiene får 83 mandater. Både KrF og Venstre er uforandret fra siste måling.

Erling Folkvord er inne på Stortinget med denne målingen, selv om han ikke har vært i nærheten på lokale målinger i det siste. Det innebærer at den «sosialistiske» siden i realiteten har 86 mandater.

Ifølge valgforskningen bestemmer i overkant av 10 prosent seg for partivalg først på selve valgdagen.