KRISTIANSAND: — Hun ristet og skal over hele kroppen, og hadde dødsangst. Vian hadde løpt i lang tid, var våt på kroppen og helt utmattet. Hun datt sammen i gangen, og det tok flere minutter før hun kom seg på beina igjen. Hun ba oss om å låse døra.

Slik fortalte kona til sosialkuratoren om den natta da de ble vekket ved 04-tiden av dundring på inngangsdøra. Episoden ble omtalt på fvn.no rett etter drapet .

Truet med øks

Hendelsen skjedde etter at firebarnsmoren skal ha blitt drapstruet av ektemannen. Han sa til kvinnen at han skulle drepe henne med øks etter at han hadde kjørt minstegutten i barnehagen, for da var de alene i huset.

Truslene endte med at Bakir Fatah rømte fra familiens hus, og var lenge på flukt i området ved Bygland sentrum. Hun oppdaget etter en stund et avisbud som kom kjørende, og stoppet vedkommende.

— Hun spurte om jeg kunne kjøre henne til Evje. Jeg svarte at det var vanskelig ettersom jeg var på jobb. Da fikk hun helt panikk, og sa mannen ville drepe henne med øks, fortalte avisbudet i retten i dag.

- Han dreper deg og

Ektemannen var ute og speidet etter 38-åringen, og da han dukket opp, krøp hun inn i bilen til avisbudet.

— Hun krøp så langt hun kunne ned ved baksetet for å skjule seg. Jeg sa jeg kunne ringe politiet, men det ville hun ikke. "Oppdager han at du har hjulpet meg, så dreper han deg og,” sa hun til meg, fortalte mannen, som i ettertid anmeldte episoden.

Bakir Fatah ba avisbudet så kjøre til sosialkurator i kommunen. Dette gjorde han.

— En stund etter episoden fikk jeg blomst av Vian da jeg traff henne på butikken hvor hun jobbet. ”Du reddet meg den kvelden”, sa hun til meg, fortalte mannen.

- Var et sjokk

Også sosialkuratoren fortalte om trusselsituasjonen som oppsto i hjemme hans. Han fortalte at episoden kom som et sjokk på han og kona.

— Hun sa hun var drapstruet av mannen, og jeg var ikke i tvil om at det var reelt, fortalte mannen.

38-åringen hadde gjort avtale med en venninne om å hente henne, men da hun gikk ut av huset, kom tiltalte kjørende i bilen sin.

— Vi ropte at hun måtte komme inn i huset igjen, og fikk låst døren etter henne. Ektemannen dundret løs på inngangsdøra, men han kom ikke inn i huset. Jeg snakket til ham gjennom kjøkkenvinduet. Imens forsvant Vian opp på soverommet vårt for å finne en mulig fluktvei dersom han klarte å komme seg inn, fortalte 44-åringen i retten.

Skiftet personlighet

Noe av det mest skremmende ved episoden, mener sosialkuratoren var at ektemannen viste to personligheter.

— Da han snakket til Vian var han helt svart i øynene, men da han vendte seg mot meg var han som en kamerat, fortalte han.

Da ektemannen skjønte at han ikke fikk ut kona, forsvant han fra huset. Sønnen som kjørte sammen med faren, fikk imidlertid komme inn.

— Han fortalte at han hadde hjulpet moren med å flykte fra hjemmet. Det må ha vært en forferdelig situasjon for sønnen å havne midt i en konflikt mellom de to, sa mannen.

Senere samme dag ble firebarnsmoren fraktet til krisesenteret i Kristiansand sammen med barna.