OSLO: Han holdt i formiddag sin prosedyre i Borgarting lagmannsrett i Oslo.

— Jeg mener det er ført tilstrekkelig bevis for at det er tiltalte som er gjerningsperson, sa Danielsen til jurymedlemmene. De satt alle og noterte, med alvorlig mine, under prosedyren. I morgen er det disse som skal ta stilling til hvorvidt tiltalte er skyldig i å ha drept åtte måneder gamle Byron.

Juryen skal ta stilling til to spørsmål. Er tiltalte skyldig i å ha skadet en annen på legeme ved å ha ha brukt vold mot Byron Shane Attard? Hvis ja: hadde legemsbeskadigelsen til følge at Byron Shane Attard døde natt til 25 sept?

Skader

Aktor Danielsen la vekt på at Byron ikke var blitt påført noen skader i perioden før tiltalte og Jannicke Attard begynte å treffes. Han dro frem at barnet flere ganger etter å ha vært alene med tiltalte hadde hatt skader. Ved to av tilfellene oppsøkte de legevakt. En av gangene ble Byron lagt inn på sykehus.

Danielsen sa at påtalemyndigheten mener det er helt utelukket at det har vært en tredjeperson inni bildet. Han utelukker også Jannicke Attard som gjerningsperson.

— Det er ingen bevis for at hun har vært voldelig, verken mot voksne eller barn. Vi mener det er ført tilstrekkelig bevis for at det er tiltalte som har påført ham skadene, sa Danielsen.

— Vi har hørt om forhold som bekymret helsepersonell på sykehus. Jannicke var umoden og trengte veiledning med stell. Men vi har imidlertid hørt at hun var opptatt av Byrons ve og vel.

Han dro også frem tiltaltes bakgrunn med voldsdommer og kampsporttrening.

— Skadene er påført med betydelig kraft, og vi legger til grunn at gjerningsperson forstår at et lite barn vil bli skadet av det. Tiltalte har drevet med kampsport og boksing, og er i fysisk stand til å anvende betydelig kraft. Han har vist både evne og vilje til å anvende betydelig vold, sa aktor.

- Lite bevis

Forsvarer Thomas Randby var svært uenig.

— Det er svært lite av bevis som direkte knytter tiltalte til handlingene. Han nekter å ha brukt vold mot Byron, og ingen har sett ham gjøre noe mot Byron. Jannicke våknet ikke av vold eller barnegråt. Ingen tekniske bevis viser at det er brukt vold mot Byron i barnerommet. Ingen tekniske bevis trekker i retning av at tiltalte er gjerningspersonen, sa Randby. Han stilte også juryen spørsmål om de tror en mentalt frisk person kunne ha gjort noe sånt. Hans eget svar på det er nei. Han viser til at det ikke er foretatt noe psykologisk undersøkelse av tiltalte og at han derfor må regnes som mentalt frisk.

Han mener påtalemyndigheten har gjort en feil når de utelukker Jannicke som gjerningsperson og bygger prosedyren sin rundt dette. Randby fortsetter med sin prosedyre resten av rettsdagen.

Byrons mor, Jannicke, ankom rettssalen i det Randby begynte sin forklaring. Hun sitter mellom moren og Ada Sofie Austegard på tilhørerbenken.