KRISTIANSAND: I løpet av kort tid har to sjåfører som kjører drosje for selskapet blitt anmeldt for voldtekt. Begge anmeldelsene har blitt henlagt av politiet. Den ene fordi politiet anså anklagen som grunnløs, mens den andre ble henlagt fordi politiet ikke hadde nok bevis til å oversende saken til påtalemyndigheten.

Les også: — Jeg har verken spist eller sovet

Les også: Kvinne dømt for falsk voldtektsanklage

Les også: Voldtektssiktelse mot taxisjåfør henlagt

Begge to er nå tilbake i jobb hos Taxi Sør.

Daglig leder Jan Åge Sletten i Taxi Sør sier at det ikke har vært uproblematisk for dem å komme tilbake på jobb.

— Det er både og. Sjåførene opplever det som skremmende. Vi har hatt møte med begge sjåførene og deres familier før de kom tilbake på jobb, for å gi råd om hvordan de best kan gjeninntre i yrket. Det er en liten by, og alle vet hvem som disse sjåførene er, sier han.

— Hvordan har det påvirket arbeidsmiljøet?

— Det kan du vel selv tenke deg.

- Barna har hatt det tøft

Sletten bekrefter at voldtektssiktelsene har gått hardt utover både sjåførene og deres familier.

— I møtene har vi skjønt at spesielt barna har hatt det tøft. De har helt uforskyldt blitt ofre i dette.

Sletten fremhever at de har nulltoleranse overfor sjåfører som er ansvarlige for alvorlige lovbrudd.

— Jeg forsvarer på ingen måte sjåfører som virkelig har gjort noe galt. Da er det ingen nåde, og rett ut. Men det er i tilfeller hvor det ikke er tvil om at de er skyldige, sier han.

Ifølge Sletten har ingen av hans sjåfører noensinne blitt dømt for alvorlige straffbare forhold, men opplyser samtidig at han tidligere har sparket ut sjåfører som har hatt en kritikkverdig adferd på jobb.

- Drosjesjåfører spesielt sårbare

Sletten tror drosjesjåfører er spesielt sårbare når det gjelder anklager om voldtekt.

— Hvis folk er misfornøyd med drosjesjåføren er det fort gjort å anmelde ham eller henne. Siden sjåføren er alene i bilen er det heller ingen som kan bekrefte eller avkrefte sjåførens versjon av det som har skjedd.

— Begge anmeldelsene mot dine sjåfører er henlagt. Hva tenker du om det?

— Vi synes det veldig synd hvis det kommer anmeldelser som ikke er riktige. Det går utover troverdigheten til dem som anmelder forhold som virkelig bør straffeforfølges.

Sletten mener det i fremtiden bør innføres et krav om vandelsattest for alle som ønsker å kjøre drosje.

— Alle sjåfører bør legge ved en politiattest når de søker om å løyve til å kjøre drosje. Dermed vil både kolleger og publikum være sikre på at sjåførene har gått gjennom et visst nåløye, og at det er ”skikkelige folk” som sitter bak rattet.

Sletten er på den andre siden opptatt av at falske anmeldelser må få konsekvenser for den som anmelder.

— Vi kommer til å vurdere om vi i fremtiden vil ha interesse av å forfølge saker rettslig i tilfeller der sjåføren er frikjent. Grunnløse anmeldelser bør få konsekvenser for den som anmelder.