Mandal: Dermed vil broa komme i tilknytning til det nye kulturhuset på Nedre Malmø.

Utrolige 18 mot 16 stemmer avgjorde at folket ikke skal få si sin mening i en avstemning. De 18 var åtte fra Arbeiderpartiet, to fra Kristelig Folkeparti, fire fra Høyre, to fra SV, en fra Sp og en fra Venstre.

Hele Frps gruppe på ti ville ha folkeavstemning, sammen med fem fra Krf og en fra Høyre.

Det som gjorde avstemningen så spennende var at eksordfører Kirsten Leschbrandt gikk i mot sin egen gruppe og stemte for avstemning. Dessuten var ikke KrFs Ole Bent Røiseland til stede, en representant som tidligere har sagt nei til avstemning.

Etter debatten manet ordfører Alf G. Møll alle om å respektere avstemningen.

– Slik er politikkens vesen, noen taper, noen vinner, sa han,

Her en smakebit fra den nesten to timer lange debatten:

Ebba F. Roksvold (H) minnet forsamlingen om at de som politiske representanter var stemt inn for å avgjøre saker, også tunge saker som denne.

– Dersom vi skulle sette en så omfattende og komplisert sak ut til folkeavstemning, risikerer vi et resultat preget av fri synsing, mente hun.

Eva Kvelland (V) mente at folkeavstemning er en viktig del av demokratiet, men at det vil være misbruk av denne muligheten i denne saken.

– Det skal være ryddighet og respekt for demokratiet. Allerede i fjor ble broa vedtatt, det skulle man forholde seg til, sa hun.

Hilde Witzø (SV) sa at det viktigste for henne har vært at når en sak og reguleringsplan har vært drøftet på en skikkelig måte, der alle kan komme med sine synspunkt, må man sette ut i livet det man har vedtatt.

– Når et standpunkt er vedtatt, må alle respektere det, mente hun.

Åse Schmidt (FrP) tok utgangspunkt at det er folket som ønsket folkeavstemning. – Dette er den saken som har engasjert mest i byen så lenge jeg har vært i politikken. Det skal vi ta til oss og la folk få si sin mening. Hvorfor er vi så redde for det, sa hun og minnet bystyret om at en folkeavstemning bare er rådgivende.

Tidligere ordfører Åse Lill Kimestad (Ap) sa at folket hadde fått sagt sin mening i forkant av vedtaket i juni da broa ble vedtatt.

– Det er trasig at Mandal får et stempel som en by der man krangler. Nå må man sette punktum for denne saken, sier Kimestad.

Varaordfører Tore Askildsen (KrF) innrømmet at denne saken har satt partiet hans på prøve.

– Vi har vært skeptiske til folkeavstemning. Men jeg har havnet på at vi bør ha det. I denne helt spesielle saken bør folket få sin mening, sa han.

Inga Fjeldsgaard (Ap) sa at det hun er redd for at dersom man skulle legge ut denne saken ut på folkeavstemning, ville man åpne for slike avstemninger i en rekke saker.

– Vi ville bli kjent som folke-avstemningsbyen, sa Fjeldsgaard.

Paul Storholt (Frp) mente at vi ikke skal være redde for at folk tar de riktige standpunkter. – Alle innbyggere har tilgang på alle fakta, sa Storholt.

Kirsten Leschbrandt (H) mente bro eller ikke bro ikke er en komplisert sak. – En folkeavstemning er også meget enkel, sa hun og flagget høyst uventet at hun var for avstemning.

Sven Seljom (H) oppfordret bystyret til å legge saken om bybroa død.

– Nå er alle momenter komme frem svært mange ganger over lang tid. La oss bli ferdig med saken, folkens, sa han og spurte om dette skulle være en bindende eller rådgivende avstemning.

Jon Kittelstad (KrF) reagerte på argumentet om at broa er en liten del av en reguleringsplan. – Det stemmer ikke, det viser jo engasjementet, sa Kittelstad som ville ha folkeavstemning.

Ole Guttorm Ihme (H) mente at man uansett ville havne på et resultat 60-40 i den ene eller den andre retningen i en folkeavstemning. – Da er vi like langt og det vil ikke hjelpe oss i denne saken, sa Ihme og ba politikerne avvise folkeavstemning.