KRISTIANSAND: Kirkemøtet har tidligere vedtatt at det skal være mulig å tilsette homofile som lever i partnerskap i vigslede stillinger.

På sitt møte i Kristiansand vedtok biskopene enstemmig at saken må utredes nærmere, og understreker at et alternativt tilsyn ikke er mulig innenfor dagens kirkeordning.

Møte «opprørsprestene»

Arbeidsutvalget i Bispemøtet vil møte lederne for "opprørsprestene 11. februar. Det er rundt 120-130 prester som har undertegnet et opprop der de sier at de ikke kan ha tilsyn av en biskop som aksepterer homofile i vigslede stillinger.

— De kommer med sitt syn i stort alvor, og det er viktig lytte til deres synspunkter. Vi vet det er uro der ute og det må vi ta på alvor, sier preses i Bispemøtet, biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark.

Ikke vurdert modell

Både Skjevesland og visepreses, biskop Laila Riksaasen Dahl i Tunsberg, sier at biskopene ikke har kommet så langt at de har sett på noen modell for alternativt tilsyn, og legger vekt på at det slett ikke er sikkert at et slikt tilsyn i det hele tatt er mulig innenfor dagens kirkeordning.

— Vi kan ikke lage egne ordninger på tvers av Kirkens egne ordninger. Det er ingen fritaksordning innenfor dagens kirkeordning, sier Riksaasen Dahl.

Skjevesland legger ellers vekt på at spørsmålet om alternativt tilsyn kan ha betydning for presterekrutteringen, og at dette er et moment, om enn ikke avgjørende, som må tas med i en helhetsvurdering.

KRL-faget

Bispemøtet hadde også en debatt om KRL-faget og vil komme med en uttalelse i begynnelsen av februar. Ifølge Skjevesland er det enighet om hva en slik uttalelse bør inneholde, men ikke om det er nødvendig om «Kristendom» kommer med i navnet.- Faget må endres etter dommen i Strasbourg.

— Det er viktig å ivareta menneskerettigheter, men vi stiller oss litt spørrende til en del av endringsforslagene, sier Riksaasen Dahl.

Hun mener at lærerne kanskje blir pålagt et for stort ansvar når de skal undervise objektivt i faget, og at dette heller burde ha kommet klarere fram i læreplanen.

Downs syndrom

Biskopene er ellers bekymret over opplysningene at flere velger å ta abort dersom det viser seg at barnet kommer til å lide av downs syndrom.

— At barn som har downs syndrom blir valgt bort før fødselen, er en veldig vanskelig sak å møte. Vi har fått mange brev om dette og vil se på saken. Det kan ikke være slik at barn med downs syndrom fjernes. Det uroer oss, sier Skjevesland.

Fakta om Bispemøtet

  • Bispemøtet er et lovfestet sentralorgan i Den norske kirke og består av kirkens elleve biskoper.

*Bispemøtet samles normalt to ganger i året, men kan holde ekstramøter.

*Hovedoppgaven er å samordne de enkelte biskopers gjøremål. I lærespørsmål avgir møtet uttalelse til Kultur- og kirkedepartementet og til Kirkemøtet.

*Bispemøtets preses biskop Olav Skjevesland i Agder og Telemark bispedømme. Preses velges for fire år.

*Biskopene er Olav Skjevesland, Agder og Telemark, Ole Chr. Kvarme, Oslo, Solveig Fiske, Hamar, Laila Riksaasen, Tunsberg, Ernst Baasland, Stavanger, Ole D. Hagesæther, Bjørgvin, Odd Bondevik, Møre, Finn Wagle, Nidaros, Tor Berger Jørgensen, Sør-Hålogaland og Per Oskar Kjølaas, Nord-Hålogaland.