ÅSERAL: — Dette er egentlig bare trist. Alle var så lykkelige over at byggingen hadde startet, men så satte naturkreftene inn, konstaterer Mary Ann Vestøl mens hun ser inn i plankehaugen.

Vestøl skal være daglig leder av bygdas nye kro sammen med ektemannen Rune Åsland. Kroa skulle etter planen stått ferdig i mai 2007. Vestøl har i mange år drevet Lordens kro, men i sommer ønsket hun og Åsland å utvide virksomheten. Den nye kroa skal ha kafé, pub og selskapslokale i underetasjen og gavebutikk i overetasjen. Bygget er anslått å koste 4,5 millioner kroner. Mandag denne uken meldte Åseral kommunes nettside at «Lordens kro er no komen til Åseral», da tre trailere fra Ugland bygg kom med materialene og innleide arbeidere fra Smeland byggservice startet med å sette opp reisverket. Men natt til torsdag tok kraftig vind tak i nybygget slik at det raste sammen.

Hørte et brak

  • Da jeg våknet i går morges ringte telefonen i ett, og meldingene haglet inn på mobilen. Flere av naboene hadde sett synet av kroa som hadde rast sammen. Noen hadde også hørt et brak midt på natten, sier Vestøl.

De innleide snekkerne fra Allbygg overnattet i en bil like bak nybygget. Midt på natten våknet de av et brak.

— Vi våknet flere ganger av at det blåste kraftig, før vi plutselig hørte et smell. Da kollegaen min gikk ut for å sjekke hørte jeg at han sa «Hele veggen har rast». Nå må vi begynne helt fra bunnen igjen, forteller snekker Hans Henrik Fossnes i Allbygg.

— Det er selvsagt kjedelig at det skjedde, men er bare glad vi ikke jobbet mens det skjedde, legger Fossnes til.

Vestøl forteller at hun har sympati for snekkerne.

— De har jobbet fra morgen til kveld siden de kom hit. Jeg synes virkelig synd på dem, sier hun.

Vestøl håper inderlig at kroa blir ferdig til den planlagte åpningsfesten 17. mai.

Forsikring

Jan Kåre Røstad i Ugland bygg forteller at de nå må levere nye elementer til kroa.

— To av takstolene og veggene er ødelagt. Takstolene må vi levere på nytt, mens veggene kan repareres på byggeplassen. Jeg vil anslå ødeleggelsene til rundt 50.000 kroner, uten at jeg har en full oversikt. Sannsynligvis blir dette en forsikringssak, sier Røstad, som tror at snekkerne gjorde det de kunne for å sikre bygget ved endt arbeidsdag.

— Vår sjåfør sov også over i bilen ved byggeplassen. Han har fortalt at han på natten, da det blåste kraftig, gikk ut for å sjekke at alt var sikret. Han mente alt så bra ut, sier Røstad.

I går var også arbeidstilsynet i Åseral for å etterforske saken. Smeland bygg mener uhellet forsinker byggingen med én uke.