Kristiansand: — Sykehuset bryter arbeidsmiljøloven på flere punkter. Dette skjer ikke bare i Kristiansand, men i sykehus over hele landet. Og det blir bare verre, sier seniorrådgiver Mette Høiland i Norsk Sykepleierforbund.

På akuttmottaket på Eg må 77 mennesker til for å fylle vaktlisten. Akutten har egentlig bare 39 stillingshjemler.

Bare tolv personer jobber heltid. 48 er vikarer eller deltidsansatte. Hele 17 personer er tilkallingsvikarer som blir ringt opp privat.

Sørlandet sykehus har totalt 1833 ansatte sykepleiere. 543 av dem har fulle stillinger, ifølge ledelsen.

Det store flertallet jobber i svært ulike stillingsbrøker, i 90, 75 og 50 prosent, og rare stillinger som 23, 17, 68 eller 8 prosent stillinger.

Fem personer har til og med så lite som én-prosent stillinger. Blant leger og administrativt ansatte er det annerledes. Der er så godt som alle i fulle stillinger.

BRYTER LOVEN.

Ifølge Mette Høiland bryter Sørlandet sykehus lover på følgende måter:

Folk går årevis på ulovlige vakter, deltidsstillinger og vikariater. - Det er åpenbart at de midlertidige stillingene slett ikke er midlertidige, men gjenspeiler et konstant behov, sier Høiland.

Vaktlister baserer seg på merarbeid, overtid og tilkallingsvikarer. Det er ikke lov å ha vaktlister med hull i turnusen.

— Bemanningen skal tilpasses vaktbehovet. Men det syndes grovt mot dette i helsesektoren. Verst er det på sykehusene, mens det er noe bedre i kommunehelsetjenesten, sier Høiland.

«HELDIGVIS skilt».

  • Jeg kunne aldri holdt på med dette hvis jeg ikke var skilt og hadde noen til å ta seg av barna, sier Åse Christensen (45).

— Barn? Det er i alle fall ikke aktuelt med denne jobben. Du vet aldri om, eller hvor, du jobber om tre måneder, sier Hilde Lerstøl (28).

De kritiserer den ekstreme vikarbruken på sykehuset, som hindrer dem i arbeidsrettigheter, muligheten til å få barn under trygge forhold og få vanlige permisjoner.

— Sykehusledelsen stykker opp alt med vilje for å ha mange hoder og ta av. Vi blir ikke satt pris på. Pengene styrer, og de spekulerer i at vi kan bli sagt opp. Vi lever med en altfor uforutsigbar arbeidssituasjon, sier Christensen.

17,68 PROSENT.

Alle fire sier det samme: Man begynner på akutten med å ta vakter, så noen vikariater, så 25 prosents helgevikariater, og etter mange år kan man begynne å drømme om fast stilling - i kvart eller halv stilling.

De fleste jobber likevel fullt, ved at ledelsen sjonglerer med vikariater og utallige stillingsbrøker og vakter i et sinnrikt tremånederssystem.

Martin Hauge (28) har de fire siste årene jobbet to av tre helger. Han har en kvart stilling, pluss vikariater.

— Jeg har kone og et barn. For å få litt mer forutsigbarhet jobber jeg også 17,68 prosent i ambulansetjenesten. Det er et merkelig liv, sier Hauge.

Åse Christensen har endelig, etter å ha vært sykepleier siden 1990, på akuttmottaket siden 2000, fått en kvart stilling.

— Jeg har noen vikariater på toppen, så til sammen jobber jeg fullt, sier Christensen.

4-ÅRSREGEL HJELPER IKKE.

Hilde Lerstøl (28) har et 90 prosent vikariat i tre måneder, mens Linda Lohne (25) har et 23 prosents helgevikariat.

De sier Arbeidsmiljølovens bestemmelse om omgjøring til fast stilling hvis du har gått sammenhengende fire år, ikke gjelder på deres arbeidsplass.

— Dette gjelder visst ikke på sykehuset, sier Åse Christensen, og de andre.

For tiden er det ansettelsesstopp, og de frykter overtallige i Mandal og andre steder vil ha forrang på ledige stillinger fremover - dermed er sjansene mindre enn noen gang for å få fast, full jobb, frykter de.

- PRØVER Å FORBEDRE OSS.

— Forholdene ved akutten er dessverre trolig dekkende for både sykepleiere og hjelpepleiere ved medisinske og kirurgiske sengeposter. Men vi jobber for å øke stillingsbrøken, sier organisasjonsdirektør Nina Iversen ved Sørlandet sykehus.

Hun har ikke oversikt over om noen operer med ulovlige «hull» i turnusen, men sier man tilstreber å følge lovverket.

— Vi har klare regler og skal ikke ha midlertidige stillinger. Vi har ikke folk i ulovlige vikariater, sier Iversen, og legger til:

— Hvis Sykepleierforbundet virkelig mener vi bryter loven, burde de ta kontakt med oss direkte i hvert enkelt tilfelle, sier Iversen.

En intern undersøkelse viser at seks av ti sykepleiere er fornøyd med stillingsstørrelsen, mens fire av ti ansatte ville ha mer.

— Hvis alle var ansatt i 100 prosent, ville vi endt opp med at folk måtte jobber hver annen helg. Slik vil verken vi eller de ansatte ha det, derfor har vi mange småbrøkstillinger, sier Iversen.

Slik vil sykehuset bedre situasjonen innen 2010:

  • Ikke ha stillingsstørrelser mindre enn 50 prosent.

  • Øke andelen 75 og 100 prosent stillinger med x antall prosent.

  • Redusere antall medarbeidere som arbeider ufrivillig deltid med 10 prosent.

  • Rydde i stillingsstørrelser, slik at det blir 50, 75 og 100 prosent stillinger.

Nyutdannede medarbeidere bør få tilbud om full stilling innen to år.

Iversen sier ledelsen har omgjort flere stillinger til faste på grunn av fireårsregelen.

— Vi går ikke aktivt inn og sjekker om folk har krav på fast stilling. Personene må gjøre krav på det selv. Da gir vi dem gladelig jobb. Vi dobbeltsjekker alle som står i fare for å miste jobben, for å se at de ikke har krav på fast stilling, sier Iversen.

- UVERDIG VIKARBRUK .

— Vi får masse fortvilte henvendelser. Prøv du å gå i banken med en 25 prosent stilling, sier seniorrådgiver Mette Høiland i Norsk Sykepleierforbund.

Hun sier norske sykehus og helsevesen grovt utnytter kvinner ved å tilby dem små stillingsbrøker og vikariater, i stedet for å gi dem faste stillinger.

— Vikariater er faktisk ikke lov, hvis det er behov for arbeidskraften din over tid, med mindre du vikarierer for en navngitt person, sier Høiland.

Hun sier at hvis du har jobbet i fire år sammenhengende som sykepleier i et helseforetak, har du krav på stillingsvern.

— Sykehusene rydder ikke opp i dette, og på grunn av strammere økonomi blir det bare verre, sier Høiland.