KRISTIANSAND: — Det var ikke i min villeste fantasi at Kristansand Høyre ville ha en hummerfisker fra Spangereid som ordfører. Derfor måtte jeg ta en seriøs gjennomgang sammen med kona, og det har jeg brukt noen dager på, sier han, til Fædrelandsvennen.

Gabrielsen innrømmer at han ble så beæret over å bli spurt, at han måtte veie for og mot.

Lokomotivjobben

  • Jeg lovet meg selv å ikke ha flere folkevalgte verv etter fylte 50, og nå er jeg 55. Men ordføreren i Kristiansand innehar Sørlandets viktigste politiske verv. Det er selve lokomotivet i landsdelen – og jeg har jo lyst til å jobbe for landsdelen. Så dette var ikke helt enkelt, sier Gabrielsen.

— Dessuten følte jeg at jeg skyldte Kristiansand Høyre en del. Det var samtaler med Tor Albert i 1992 som gjorde at jeg kom på Stortinget i 1993. - Men likevel ble det nei, har du rådført deg meg mange?

— Ting som gjelder meg og min kones fremtid, har ingen utenfor huset noe med. Vi to har snakket sammen som vi pleier. Og jeg må jo si det er mye med det å være folkevalgt som ikke frister – for eksempel medietrykket.

- Er det egentlig et uttrykk for at Kristiansand Høyre strever, når de ba deg flytte til byen?

— Nei, nei. Nå har partier i årevis fått kjeft for at to, tre personer avgjør nominasjoner på kammerset. Jeg synes det er flott at et parti leter bredt. Det fortjener de honnør for, og de finner helt sikkert en flott kandidat, sier Gabrielsen.

Eiendom

Vi treffer ham på Kjevik. Han kommer rett fra møte med leder i Høyres nominasjonskomité Tom Stig Bisseth Johanssen og ordfører Per Sigurd Sørensen, der han meddelte sitt nei. Nå venter tur til Stockholm i forbindelse med eiendomsinvesteringer. Han har 20 minutter ledig.

— Jeg eier 25 prosent i Oslo Næringseiendom. Barndomskamerat Steinar Stokke har også 25 prosent (han som måtte gå fra direktørjobb i Helse Sør, red. anmrk). Orkla har resten. Vi driver med eiendomsutvikling, men det er ikke noe å snakke om, sier han.

Gabrielsen har de siste årene jobbet med eiendom og konsulentvirksomhet, ikke minst for Rederiforbundet, fra Oslo. Men 1. juni flyttet han hjem til sitt kjære Spangereid.

— Jeg har valgt å flytte hjem, og jeg tilbringer stadig mindre tid i Oslo. Det betyr at jeg gjerne vil ha en oppgave på Sørlandet, men ikke som folkevalgt. Det må bli en prosjektstilling eller en annen jobb, sier han.

- Er du statsrådkandidat hvis det blir regjeringsskifte i 2013?

— Nei, folkevalgt skal jeg ikke bli igjen før jeg blir gammel.

- ??

— Jeg og en Ap-mann har lovet hverandre å gjøre politisk comeback – i Lindesnes eldreråd. Men som du ser på meg, snakker vi veldig langt fram i tid, avslutter ”hummerfiskeren”.

DISKUTÉR: Hvem mener du bør bli Kristiansands neste ordfører?