OSLO: Ingen tviler på at styret i Norges Bank kommer til å sette ned styringsrenta på sitt framskutte rentemøte onsdag. Hvor mye renta blir satt ned, er det derimot større usikkerhet rundt. Spådommene ligger i intervallet mellom 0,5 til 1 prosentpoeng, men uansett kan det gå lang tid før norske låntakere får nyte godt av en rentenedsettelse.

— Bankene vil nok se an utviklingen i pengemarkedsrenta før de setter ned sine utlånsrenter. Jeg frykter at vi går over i 2009 før lånekundene vil få nyte godt av en rentenedgang, sier seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi til NTB.

Pengemarkedet

Nedgangen i pengemarkedsrentene fortsatte tirsdag for andre dag på rad, og tremåneders pengemarkedsrente falt med 0,49 prosentpoeng til 6,75 prosent. Denne renten betyr mye for rentenivået bankene krever for å låne ut penger.

— Uansett om Norges Bank setter ned styringsrenta, er det pengemarkedet som er avgjørende. Pengemarkedsrenta lever sitt eget liv, og målet må være å få den ned på et normalt nivå over tid, sier Høyland.

Han sier at å sette ned styringsrenta er ett av flere virkemidler i arbeidet med å få rentene i pengemarkedet ned på et normalt nivå og øke tilliten bankene imellom. De forskjellige krisepakkene som mange land, også Norge, har iverksatt de siste dagene vil også bidra til å normalisere forholdene, men Høyland mener det er for tidlig å si om tiltakene er gode nok.

— Det som er det vanskelige er å vite hvor alvorlig dette egentlig er, og hvor lenge det vil vare, sier Høyland, som slett ikke vil avblåse finanskrisen.

- Vise handling

Opprinnelig skulle rentemøtet vært i slutten av oktober, men etter at sentralbanker både i Europa og USA forrige onsdag reduserte sine styringsrenter i en samordnet aksjon for å få bremse den finansielle krisen, framskyndet Norges Bank sitt rentemøte med to uker.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har selv gått langt i å antyde en rentenedgang onsdag. Økonomer og finansanalytikere tipper en rentenedsettelse på mellom 0,5 og 1 prosentpoeng fra dagens styringsrente på 5,75 prosent.

— Jeg ser for meg en halv prosentpoeng nedgang. Det må Norges Bank gjøre for å vise handling. Det er viktig både overfor det norske og det utenlandske pengemarkedet å vise at en tar situasjonen alvorlig, sier Høyland.

Tre av fem i Dagens Næringslivs rentepanel tror mener at styringsrenta må kuttes 1 prosentpoeng, mens to mener 0,5 prosentpoeng er nok i denne omgangen. Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea har tidligere ment at Norges Bank vil sette opp renta 0,25 pp, men har nå endret syn.

— Sentralbanksjefen var veldig klar i mandagens TV-intervju, der han sa at rentene skal ned mer enn ventet, sier Bruce.