KRISTIANSAND: – Etter at gevinstautomatene ble forbudt i fjor, har bingospilling økt kraftig, sier seniorrådgiver Tore Bell i lotteritilsynet.

Idretten i Aust-Agder styrer alt bingospill på Sørlandet. Aust-Agder-idretten har laget et konsernselskap – Idrettsfinans AS, og i fjor skilte selskapet all bingodrift ut i et eget selskap, Bingo Sør AS. Sørlendinger spilte for 75 millioner kroner i Bingo Sørs haller i Vennesla, Kristiansand, Stoa og His i fjor. I år går tallet nærmere 90 millioner kroner.

Bingo Sør åpnet ny bingohall i Gjerstad forrige uke. Snart følger Travparken. I tillegg planlegger selskapet å åpne bingohaller i Farsund, Lyngdal og Flekkefjord.

INN I KIOSKENE

Ikke nok med det: Fra 1. november er bingoen på full fart inn i kioskene, som et online spill mellom ulike spillere.

– Vi gjør dette for å drive butikk samt støtte lokale foreninger, sier Jon Axelsen, innehaver av Rundingen frukt og tobakk på Lund i Kristiansand.

Sammen med tre andre kiosker har de gjennom Oslo-selskapet Databingo as fått lisens til et helt nytt spill: På ulike kiosker kan spillere spille bingo mot hverandre. Kioskene har minimum ti terminaler hvert sted. Ytterligere fem kiosker er blitt med.

120 TERMINALER

Fra Stavanger i vest til Skien i øst kobles i november 120 terminaler sammen til ett bingonettverk. Et bingospill skal koste ti kroner, og det går seks spill i timen. Man bruker penger fra spillkort à la Norsk Tipping.

– Vi hadde ideen, og Databingo tente umiddelbart, men det har tatt halvannet år å få tillatelsen, sier Axelsen.

– Er ikke dette bare en ny form for automatspilling?

– Jeg ser det ikke slik. Trond Giske har stått fram på tv og sagt at bingo ikke er avhengighetsskapende. En kan ikke bare stå og trykke og trykke, sier Axelsen.

– UMORALSK

Psykiater og spillmotstander Hans Olav Fekjær er av en helt annen oppfatning. Han har behandlet mennesker som har spilt bort en halv millioner kroner på arv i bingo, og behandlet et titall andre bingoavhengige.

– Bingo skal være et langsomt spill, et lavterskeltilbud for kontaktsøkende. Jeg forstår at det dekker et visst behov, men egentlig er bingo en umoralsk fattigskatt. Jeg synes det er sjofelt å finne opp slike måter å skaffe penger på, sier Fekjær.

Bingo

Bingoen er styrt av idretten. Aust-Agder-idretten eier Idrettsfinans AS. Dette konsernet driver først og fremst bingovirksomhet gjennom selskapet Bingo Sør, opprettet i 2007. Idrettsfinans driver også eiendom (His Eiendom og Arendal Bowling), treningssenteret Trimit, konsulentselskapet Idrettens Anleggsservice og Gingi Sport.

Bingo Sørs nye konkurrent på Sørlandet heter Databingo AS, som 1. november setter i gang terminalspill i ni kiosker i Skien, Stavanger, Kleppe, Flekkefjord, Lyngdal, Kristiansand, Lillesand og Grimstad.

Tillatelsen for bingospillet i kioskene betinger at hvert sted får med foreninger som vil ta imot pengene, regnet til 30 prosent av netto overskudd. Rundingen frukt og tobakk har fått med seg Stupeklubben, bokseklubben IK Lund og fotballklubben Fløy. De kan hver motta maksimalt 63.000 kroner neste år. Blir omsetningen større enn 2 millioner kroner, må Axelsen finne flere foreninger.

Her kan du se hvilke foreninger som mottar, og hvor mye de mottar, fra bingo . På lotteri— og stiftelsestilsynets nettsider – www.lottstift.no kan du klikke deg inn via «lotteritilsynet», videre søk i lotteriregisteret på høyre side. Klikk deretter på «Bingo» midt på siden, og herfra kan du søke og finne alle som er koblet til hver bingohall, gjennom å klikke på bokstaver i kanten.