KRISTIANSAND: Utlendingsdirektoratet (UDI) har gitt til kjenne at de ønsker så mange som syv hundre asylmottaksplasser i henholdsvis Agder og Telemark.

— Vi vil ta det nasjonale ansvar, sa Kristiansand ordfører Per Sigurd Sørensen i dagens møte mellom de syv kommunene, Birkenes, Lillesand, Kristiansand, Vennesla, Iveland, Songdalen og Søgne.

- Stiller seg positive

Samtlige ordførere som var til stede på møtet uttrykte at de stiller seg positive til å samarbeide om et såkalt desentraliserte asylmottak, hvor Kristiansand vil få jobben med å administrere mottaket, som skal fordeles på de syv kommunene.

  • Saken har vært oppe og drøftet tidligere i formannskapssalen og ingen uttrykte stor skespis, sier Mette Gundersen til fvn.no.

Nå ønsker man å se på hvilke muligheter den enkelte kommune har til å ta imot asylsøkere.

— Alle er enige om at man må utrede dette og se på hvor mange den enkelte kommune er i stand til å ta i mot, sier Gundersen.

Ordførerne vil foreløpig ikke gi noen eksakte tall på hvor mange asylsøkere det kan bli aktuelt å ta i mot i Agder.

- Må ta grep raskt

Helse- og sosialdirektør Lars Dahlen presiserte på møtet at kommunene må hive seg rundt for å handle raskt.

Det vil imidlertid ikke bli fattet noe formelt vedtak på dagens møte, da ordførerne har bedt om ytterligere informasjon før et endelig vedtak fattes.

— Samarbeid og involvering, ikke diktering, er slagordet som etter sigende skal ha inspirert den politiske og administrative ledelsen til å ta grep og være på offensiven overfor UDI.