KRISTIANSAND: Katalysatorer, billykter, bakvinduer, radiatorer, sidespeil, panser, griller, front— og baklykter, tre støtfangere, to forskjermer og 50 dørlister er bare noe av det de to tjuvaktive mennene forsynte seg med i løpet av to netter.

Ved 19-tiden fredag 27. juni tok de seg inn hos Gumpens Auto Vest i Setesdalsveien og stjal en del bildeler. Noen timer senere, ved 02.15-tiden natt til lørdag 28. juni, fortsatte de to polske mennene jakten på bildeler.

Stjal for 130.000

De tok seg da inn til firmaet Bjarne Johansen i Dalaneveien og stjal forskjellige bildeler til en samlet verdi av rundt 130.000 kroner. Aktor la ned påstand om 120 dagers fengsel for begge mennene, og begge erkjente straffskyld da de møtte i retten.

I retten fortalte de to at de kom til Norge for å oppsøke bilopphuggerier for å få gratis bildeler de kunne reparere og selge videre i Polen. De to mennene kom til Kristiansand 27. juni, og da til bilforretningen Gumpens Auto Vest.

Da de kom til stedet var butikken stengt, men mennene tok for seg fra en container på et område som ikke var inngjerdet. Mennenes forsvarere sa i retten av tingene kan oppfattes som herreløst gods ettersom det ble tatt fra en container, og dermed kunne regnes som søppel.

Forsynte av garantivarer

Eieren av bilbutikken vitnet i retten, og fortalte i sitt vitnemål at delene mennene forsynte seg av var garantivarer, som bedriften er pålagt å oppbevare i seks måneder før de destrueres. Retten kom derfor fram til at bildelene ikke kunne regnes som søppel.

Noen få timer etter innbruddet tok de to seg inn hos Bjarne Johansen i Daleneveien. Også der var det stengt, men de to forserte en bekk og kom seg inn på et avsperret område. Der ble de imidlertid oppdaget av en vekter og eieren av firmaet.

Retten kom fram til at innbruddet hos firmaet må anses som grovt, og la påtalemyndighetens verdianslag på 130.000 for bildelene polakkene forsøkt å stjele til grunn.

Ubetinget fengsel

Retten fant ingen grunn til å differensiere straffen mellom de to, og dømte begge til 90 dagers ubetinget fengsel. Begge må dessuten betale en solidaritetserstatning til firmaet Bjarne Johansen for å dekke merkostnadene firmaet har hatt i forbindelse med innbruddet.

Daglig leder Ole Johan Myrene ved firmaet sier i en kommentar til fvn.no at det er første gang han har hørt om et slikt innbrudd ved bedriften, og er glad for at polakkene ble tatt og nå er dømt.