KRISTIANSAND: – Mine helter akkurat nå er aleneforeldrene. Plutselig er det en gave å kunne sette seg i bilen og gjøre akkurat det du selv vil, sier Mette Gundersen.

Med en baby på 11 uker og en samboer på langtidsfravær, har hun fått føle alenemortilværelsen de siste ukene.

Det var 4. november Mette Gundersen nedkom med sin førstefødte, og nå er hun i permisjon fra jobben som statssekretær. Samtidig er altså samboer Rune utenlands.

Ordførerkandidat

Dette hindrer henne ikke i å være Arbeiderpartiets ordførerkandidat i valget til høsten. I 2007 er det for lengst utgått på dato å spørre om småbarnsmammatilværelsen lar seg kombinere med et høyt embete.

– Det er bare journalister som spør meg om det. Det virker som mye har skjedd med holdningene hos folk de siste fem-seks årene, sier Gundersen.

Hun er ikke bare ordførerkandidat. Det siste halvannet året har hun også vært statssekretær i kulturdepartementet. Det var slik hun fikk den lyse ideen om å be kulturminister Trond Giske komme på besøk til Kristiansand. Sist tirsdag fant det sted et kulturelt vekkelsesmøte på Kristiansand Kunstmuseum, da 200 kulturmennesker møtte ministeren.

– Det var fantastisk bra. Vi hadde en lang evaluering til langt utpå natten, ler Gundersen.

Takkehilsener

I dagene som har gått har hun mottatt takkehilsener fra deltakere for et flott møte.

– Det som var bra var at vi hadde fokus på andre ting enn penger. Og når 200 kulturmennesker kommer sammen, bygges også nye nettverk. Det er jo også dette som er essensen av kultur: At mennesker kommer sammen, sier Gundersen.

Tross alenemortilværelsen fikk hun altså med seg det meste av statsrådens besøk tirsdag. Iført rutete drakt og en gulpende Martin Fabian i sele på magen.

– Jeg må innrømme at jeg følte meg litt Tårnfrid da, ler Gundersen, med referanse til Otto Jespersens ubetalelige karrierekvinneparodi.

Ammetåke

Martin Fabian var med helt til han ble parkert for natten hos bestefar.

– Det er helt nytt for meg dette å kunne se på et annet menneske og begynne å gråte av lykke, sier hun.

– Trives du i ammetåka?

– Jeg er ikke bitt av ammetåkebasillen, nei. Kanskje andre er uenige, men jeg har ikke merket at jeg har vært tåkete i hauet etter fødselen, sier Gundersen.

Ammepress har hun derimot registrert.

– Det er nok av ting å tenke på som nybakt mor, om vi ikke skal ha dårlig samvittighet for at vi ikke ammer nok, sier Gundersen.

Hun sier en hel del mer også. Og dette er muligens en nyhet for mannlige lesere og barnløse kvinner: Det gjør vondt å amme!

– Jeg tror ungene har det best når foreldrene har det bra, sier Gundersen.

– Har du blitt emosjonelt ustabil etter fødselen?

– Hmm. Ikke mer enn vanlig. Men da jeg skulle takke for tilliten på nominasjonsmøtet (der Kristiansand Ap valgte henne som ordførerkandidat) i desember «cracka» jeg helt opp. Det er ikke så ofte jeg griner offentlig, sier Gundersen.

I takketalen takket hun spesielt varaordfører Bjarne Ugland for alt han har lært henne.

Mette har nemlig lært en hel del om hvordan man får ting gjort, siden hun var en AUF-broiler for åtte år siden. Den gang var hun i opposisjon mot gubbeveldet.

– Det har skjedd et helt tydelig generasjonsskifte, sier hun nå.

Og det er ikke fordi hun har begynt å snakke gubbespråket at hun nå sitter i posisjon.

– Jeg har lært meg å forstå det, selv om jeg håper at jeg fortsatt ikke snakker det, sier ordførerkandidaten.

Kjemper for kulturen

Men hvordan kan hun tro kultur er en riktig sak å gå til valg med?

– Jeg tror kultur er helt nødvendig for å få gode liv. Det betyr så mye å ha et tilbud, både som noe du kan delta i og som publikum. Det gjør noe med oss. I løpet av neste bystyreperiode skal også konserthuset Kilden stå ferdig. Det er essensielt å øke kulturbudsjettet, slik at vi får noe å fylle det med. Det verste som kan skje er at det blir helt stille der etter et spektakulært åpningsarrangement, sier Gundersen.

Hun er også kjent som en varm forkjemper for Quartfestivalen. Hvem ser hun helst for seg på scenen der til sommeren?

– Madonna. Eller U2. Det hadde vært stort, sier hun.

– Madonna koster 40 millioner. Hvor mange sykehjemsplasser er det?

– Ikke så mange som du tror. En får vanvittig mye ut av hver krone som bevilges til kultur. For eksempel ville 200.000 kroner til Punktfestivalen utgjort et kjempeløft. Men det er ikke mer enn en 2/3-stilling innenfor omsorgssektoren, sier Gundersen.

– Hva gjør du hvis du ikke blir ordfører?

– Blir varaordfører kanskje. Hahaha.