Eikehjort er Europas største billeart. Hannene kan bli opptil 8 centimeter lange. De utmerker seg ellers ved opptil 3 centimeter lange kjever, et våpen i kampen med andre hanner om hunnene. Paringskampene hevdes å bli ganske voldsomme.

Artsdatabanken omtaler funnet på sitt nettsted, og kaller det en biologisk sensasjon. Eikehjort finnes i Sør-Sverige, men antas å være utdødd i Danmark, og har gått sterkt tilbake i andre europeiske land.

Det norske funnet – den biologiske sensasjonen – har ligget uoppdaget i en privat samling siden 1980-tallet. Emil Rosseland fant et 3,5 centimeter langt hanndyr av arten i Aust-Agder i perioden 1982–1984. Men denne billen ble først artsbestemt i 2008 av professor Göran Nilsson ved Institutt for molekylær biovitenskap, Universitetet i Oslo.

Eikehjorten lever hovedsakelig i eikestubber og gamle hule eiketrær. Kilder fra 1800-tallet – blant annet opplysninger fra folkeminnesamleren Peter Christen Asbjørnsen – tyder på at eikehjort kan ha forekommet i Sør-Norge tidligere. Men ingen eksemplarer fra gammel tid er bevart.