KRISTIANSAND: Advokat Larsen mener at de to sakkyndige i saken ikke har gjort god nok jobb, og må skiftes ut.

– Den eneste som har gjort jobben sin er psykiater Olav Espegren, sier Larsen.

De to sakkyndige som retten har oppnevnt har begge konkludert med at den tiltalte var strafferettslig tilregnelig da han drepte ekskjæresten Elin Laursen. Denne konklusjonen er godkjent av Den Rettsmedisinske kommisjon.

Nektet å godkjenne

Kommisjonen nektet i forrige uke å godkjenne rapporten fra psykiater Olav Espegren, som i retten fortalte at 27-åringen ikke var tilregnelig da han drepte Songdalenjenta.

Espegren fikk refs fra kommisjonen for sin handlemåte.

— Det er etter min mening ikke behov for å skifte ut de sakkyndige og påtalemyndigheten vil gå mot at saken blir utsatt, sier førstestatsadvokat Erik Erland Holmen til fvn.no.

Bistandsadvokaten til fornærmedes familie, Ben Fegran, sier det er helt unødvendig å utsette saken.

– Den er allerede tilstrekkelig opplyst, understreker Fegran.

Kan måtte avlyse

Det oppsiktsvekkende kravet fra forsvareren skal til behandling i lagmannsretten klokka 11 mandag formiddag. Da er de sakkyndige innkalt på nytt til retten.

Det er ingen hemmelighet at advokat Larsen mener at de sakkyndige tar feil i sin konklusjon knyttet til den tiltaltes mentale tilstand i forbindelse med drapet. For den tiltalte 27-åringen og hans forsvarer er det av avgjørende betydning å få gjennomslag for at tiltalte ikke var strafferettslig tilregnelig eller psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Dette kravet har de altså ikke fått medhold for fra de rettsoppnevnte sakkyndige, kun fra den privat engasjerte psykiateren Olav Espegren.

Dersom forsvareren får medhold i sitt krav om nye sakkyndige, kan det bety at lagmannsretten må avlyse den saksbehandling som til nå har funnet sted, og starte helt på nytt på et senere tidspunkt.