KRISTIANSAND: Sju mennesker ble drept i et sammenstøt i den iranske hovedstaden Teheran mandag kveld. For medlem av oppvekststyret i Kristiansand, Maryam Dehghan, var det derfor godt å høre at kjernefamilien i hjemlandet ikke var skadet i opprørene som har herjet i landet etter presidentvalget før helgen.

— De visste ikke om skytingen

  • De har det veldig bra, og det var godt å høre. Jeg var både spent og bekymret da jeg hørte om skytingen i Teheran, sier Dehghan.

Familien hennes deltok i protestene i Teheran i går.

— De virket veldig glade, og alt går bra med dem. De fortalte om en fredelig demonstrasjon, og sier det minner om den iranske revolusjonen (1979). Humøret var veldig forskjellig fra noen dager siden, da de gråt og var deprimerte, sier Dehghan.

Siden myndigheten i landet har stengt all kommunikasjon, og en kun får inn informasjon fra iransk media, fikk de først vite om volden da Dehghan ringte dem.

— De lurte på hva som skjedde, og visste ikke om skytingen. Men de og jeg er i alle fall glade for at Amerika, Amnesty og resten av vesten nå ser ut til å bry seg om og engasjere seg i situasjonen, sier Dehghan.

- En stor seier

Tilhengere av opposisjonen i Iran har demonstrert heftig etter at Mahmoud Ahmadinejad erklærte at han var gjenvalgt som Irans president med over 60 prosent av stemmene lørdag.

Store deler av befolkningen mener det er begått valgfusk, og at valget må erklæres ugyldig. Det har vært harde konfrontasjoner mellom opprørere, politi og sikkerhetsvakter.

I går stod Dehghan i fronten for en demonstrasjon på Torvet i Kristiansand. Foran landsmenn med flagg, bannere og plakater ga hun sin støtte til opposisjonen i hjemlandet, for å protestere mot gjennomføringen av presidentvalget sist fredag. Dehghan ser lysere på situasjonen nå.

— Nå er det en stor seier i seg selv bare det at Khamenei, den øverste lederen i Iran, har sagt at valget skal granskes, sier Dehghan, som opplyser at den åndelige lederen har gitt en frist på ti dager for å finne ut av om det har vært valgfusk.