OSLO: Gjennom hele førjulstiden er den tykke røde mannen med skjegg sentral rundt om i landet. Elsket og hatet, men ikke ekte. Folketroen sier at det er en enorm skuffelse for et barn å få vite at nissen ikke finnes.

Men etter å ha undersøkt hvordan barn opplever å miste troen på nissen, har canadiske forskere kommet fram til at barn ikke tar nevneverdig skade av å innse virkelighetens harde fakta, melder forskning.no.

1.500 barn i alderen 7 til 13 år har deltatt i undersøkelsen gjennom flere år. I 1896 hadde 46 prosent av barna avslørt at julenissen ikke fantes. Bare to prosent følte seg direkte lurt

Står for avsløringen selv

I de senere årene har flere og flere avslørt at nissen ikke finnes. Og skuffelsen er fortsatt liten.

– Det var gjennomgående i alle studiene at barna vanligvis oppdaget på egen hånd at julenissen ikke finnes. Deretter bekreftet foreldrene deres mistanke, sier forsker og psykolog Serge Larivée.

– Faktisk så representerer dette et overgangsrite til de voksnes verden. Barna forstår at de ikke er så små lenger, legger han til.

I tillegg til at det blir færre eldre barn som tror på nissen, er også nissens mer åndelige dimensjon mindre aktuell. I 1896 knyttet 90 prosent av barna noe religiøst og overnaturlig til mannen, mens tallet i den nyeste undersøkelsen bare er 40 prosent.

Bryr seg ikke

Og stadig færre barn blir overivrige i møtet med den sagnomsuste nissen. En undersøkelse som fulgte 300 barns møte med en kjøpesenternisse, viser at 82 prosent av barna stilte seg likegyldig til møtet.

Men foreldrene derimot, de likte møtet med julenissen. 87 prosent av de voksne viste stor glede.

– Jeg vil kalle det en form for kulturformidling, der foreldrene viser barna hva de skal forvente og hva de skal verdsette i forbindelse med julen, sier forsker Anita Borch ved Statens institutt for forbruksforskning til dagensmedisin.no.

Forskerne ved et universitet i New York sto bak undersøkelsen. De ble så sjokkert over funnet at de gjennomførte flere kontrollundersøkelser. Og konklusjonen var krystallklar: 80 prosent av barna brydde seg ikke om de fikk møte nissen eller ikke.

Men samme hva forskerne sier, julenissen kommer ikke til å forsvinne med det første.

Onsdag får flere familier besøk av ham etter julemiddagen, kanskje mens far er ute i boden en tur.