KRISTIANSAND: – Det er hjerteskjærende at folk kan reise bort og etterlate en høygravid kattemor til seg selv. Sommeren er dessverre høysesong for omsorgssvikt for kattene. Familier låser døren, reiser på ferie og etterlater kjæledyret til seg selv. Her i Kristiansand har vi 67 katter som trenger omplassering, og det er urovekkende mange, sier leder for dyrebeskyttelsen i Kristiansand, Arnfrid Robstad.

I Arendal er det dobbelt så mange katter som venter på et nytt hjem.

– Situasjonen helt uholdbar i Arendal. Dyrebeskyttelsen er kastet ut av lokalene, og har etablert seg i midlertidige lokaler på Hynnekleiv. Det ligger 35 kilometer fra Arendal, og mye av tiden går med til å reise opp og ned for å stelle kattene, sier Robstad.

Nabohjelp

Som en håndsrekning til naboene i øst, har man i Kristiansand tatt i mot sju av arendalskattene.

– En katt er ikke et leketøy for barn, og en voksen bør alltid ha hovedansvaret. Familien må også planlegge hvor katten skal være i ferien. Husk en katt normalt lever mellom 12 og 14 år, og det er en stor fordel å kastrere den, sier Robstad.

Ei som har åpnet døren og som steller god med kattene er Anne Tolfsen i Vågsbygd. Hun har innlosjert de syv arendalskattene i ei hytte i hagen. I tillegg har hun åpnet loftstuen for ei høygravid kattemor som nedkom med fem unger i begynnelsen av mai.

Katteferie

– Jeg var ikke i tvil om at jeg skulle ta meg av kattene. Katt har alltid vært en del av livet mitt, sier Anne Tolfsen, husvært for 13 katter.

Barnebarnet Andrea Kristensen (8) stiller mer en gjerne opp for å hjelpe mormor med kattestellet. Hun kan ikke tenke seg en bedre ferie enn å besøke mormor og morfar i Vågsbygd når det er så mange katter i huset.

– Her trives jeg bra. Det er gøy å være på besøk når det er så mange katter her. Har du sett så skjønne katteungene er? Jeg er sikker på at det er noen som vil overta dem, sier barnebarnet.

Disse kattene trenger omplassering på Sørlandet:

  • Kristiansand: 67

  • Arendal: 137

  • Mandal: 25

  • Farsund: 85