Kristiansanderen Kåre M. Landsverk var fredag kveld norsk tid på vei fra Houston til Kårstø ved Haugesund med gasskipet ”Berge Danuta”. Plutselig fikk mannskapene på båten øye på en liten båt i det fjerne – midt i Mexicogulfen.

— Jeg så en bitteliten båt i det fjerne. Det var masse mennesker som veivet med armene. Vi snudde og fikk stoppet, og fant ut at det var 13 stykker i den bittelille båten, sier Landsverk på telefon fra skipet til fvn.no.

Det var to kvinner og 11 menn om bord i den enkle, åpne båten. Landsverk, som har vært kaptein på ”Berge Danuta” i tre år, og har vært på sjøen i 45 år, forteller at de ble jublende glade når gasskipet kjørte bort til dem.

— Da var det gledestårer, sier Landsverk.

I den lille båten var det ikke annet utstyr enn én enkelt padleåre – ikke en gang motor på båten. Kapteinen forteller at de 13 snakket spansk, og at det dermed var noe vanskelig å kommunisere.

— Men det gikk tålig greit. Etter deres utsagn hadde de vært i båten i 30 døgn. Det er nesten ubegripelig. Men på den andre siden var de uendelig langt ute på havet, sier kapteinen.

Da de ble plukket opp, var de nemlig 260 nautiske mil fra Florida og 235 nautiske mil fra Cuba. Cubanerne forklarte mannskapet på ”Berge Danuta” at de hadde forsøkt å flykte fra Cuba til Florida.

— De sa at de hadde drevet av med vær og vind. Men været var bra, og hvis ikke hadde de aldri greid seg, sier Landsverk.

Flyktningene ble tatt opp i gasskipet der de fikk mat, klær og sengeplasser.

— De var i forbausende god forfatning, men noen av de begynte å få litt sår og infeksjoner, sier Landsverk, som kort tid etter redningen tok kontakt med den amerikanske kystvakten.

Lørdag møtte ”Berge Danuta” en båt fra US Coast Guard som plukket opp flyktningene.

Kåre M. Landsverk og resten av mannskapet har nå fortsatt turen tilbake til Norge og Kårstø, der de skal losse på nytt når de er fremme om en uke. Men Landsverk selv skal ha ferie – noe han ser frem til etter den spesielle opplevelsen.

— Hva tenker du om det du har opplevd?

— Jeg tenker at dette var desperate folk, svarer han ettertenksomt.

HER ER VI: Flyktningene vinket rett før de var i ferd med å reddes. Det første som skjedde da skipene kom inntil hverandre, var at flyktningene fikk heist ned vann. Foto: BW Gas ASA

US COAST GUARD: Den amerikanske kystvakten plukket opp flyktningene lørdag morgen. Foto: BW Gas ASA

PÅ AVVEIE: "Berge Danuta" plukket opp flyktningene i den innringede sirkelen. Det var 260 nautiske mil fra Florida, der cubanerne antakelig hadde tenkt seg, og 235 nautiske mil fra Cuba, der de startet. Foto: BW Gas ASA