Se video av superskipet

KRISTIANSAND: — Dette er det råeste jeg har sett, sier Rolf Leo Waage Nilsen til fvn.no.

Nilsen sto på en topp på Flekkerøy. Derfra kunne han følge båten i kikkert fra han så den langt til havs, og helt til den kom inn mot byen.

— Dette var moro! Jeg trodde nærmest det var en atomubåt da jeg så den, ler Waage Nilsen.

Waage Nilsen forteller at en losbåt kom yachten i møte, og at losen steg om bord på en merkelig måte:

— Losbåten la inn til yachten, og jeg lurte på åssen i heia losen skulle komme seg om bord. Da åpnet det seg en luke i siden på yachten, som losen forsvant inn i, forteller Waage Nilsen.

Akkurat da mannskapet passerte passerte Oksøy fyr ble det britiske flagget tatt ned, og et norsk flagg ble heist.

— Rutinert, utbryter Waage Nilsen.

Privat yacht

  • Det er en privatyacht, opplyser havneinspektør Roald Endresen til fvn.no.

Helge Bjørn Horrisland, som er skipsagent i selskapet Air Consult, representerer skipet på land. Han forteller at båten er registrert i Bermuda, og at det ble ferdigstilt forrige tirsdag fra verftet Howaldswerke i Kiel, Tyskland.

— Kristiansand er den første havna den ankommer, sier Horrisland.

Skipet, som rett og slett heter «A», er 120 meter lang, 31 meter høy og 19 meter bred. Vekta er 5959 tonn, og mannskapet teller 40 stykker.

— I Kristiansand skal skipet ta om bord mannskap, og fylle drivstoff, opplyser Horrisland, som ikke vil forteller hvem som eier skipet, eller hvor mye det er verdt. Russisk mangemilliardær

Etter hva Fædrelandsvennen har fått kjennskap til, eies skipet av Andrei Melnichenko. Han var i 2006, i følge finansbladet Forbes, verdens 258. rikeste mann, og har tjent sine penger blant annet ved å jobbe for Roman Abramovich. Melnichenko er 34 år og gift.

Yachten ligger torsdag formiddag ved Silokaia i Kristiansand, og blir liggende frem til midnatt.