KRISTIANSAND: – Vi har sett på flere muligheter for å utvide, både på tomta vi selv eier og flere andre steder. Jeg vil ikke kommentere konkrete alternativer nå, vi fokuserer på å få en god standard på hotellet der det står, uttaler Endre Glastad, direktør i Glastad Holding, Farsunds-selskapet som eier tradisjonsrike Caledonien Hotel i Kristiansand.

For to år siden presenterte han og fetteren planene om å rive den 13 etasjers bygningen og reise et nytt kongresshotell på 25 etasjer. Hotellkapasiteten skulle økes fra 205 til 330 rom, med plass til 1000 personer i kongressenteret i andre etasje.

Synergieffekt

Men så skyllet finanskrisen over verden, inkludert Sørlandet, og planene til en halv milliard kroner strandet.

– Det betyr at dere ikke river hotellet likevel?

– Ja, det gjør vel det, i denne omgang, bekrefter Glastad.

Han viser til prosjektutvikler Harald Hille, som overfor Fædrelandsvennen bekrefter at Silokaia er et alternativ for kongresshotell i Farsund-selskapets regi.

– Vi har løselig sett på det, sier Hille.

– Hvilke fordeler gir nærheten til Kilden?

– Hvis det skulle aktualisere seg, må man få til et bredt samarbeid for å lage synergier. Kilden trenger noe i omgivelsene som trekker i samme retning, svarer prosjektutvikleren.

Han poengterer at de sitter ganske stille inntil reguleringsplanen for Silokaia er vedtatt. Den kommer til sluttbehandling i byutviklingsstyret om halvannen uke, deretter til bystyret.

Avventer

Men Fædrelandsvennen vet at planene allerede er luftet i møte med kommunen.

– Vi har ikke løpt rundt med prosjektet, eller lagd noe romprogram med antall værelser. La oss nå få godkjent planen, så får vi ut fra det se, sier Harald Hille.

Sjef for Radisson-hotellene i Norden, Christian Gartmann, forteller at oppussingen av Caledonien så smått har startet. Over noen år skal etter planene både fellesarealer, samtlige rom og fasade renoveres for mange millioner kroner.

– Vi skal være konkurransedyktige og beholde vår førende posisjon i byen. Det er jeg overbevist om at vi skal klare, uttaler Gartmann til Fædrelandsvennen.

Utvidelse av Caledonien med kongressenter kan blokkeres av ny Havnegate, fordi en rundkjøring kan bli plassert dels inn på byggetomta foran dagens hotell.

Ukjent for havna

– Vi tar vare på Silokai-planen, og har ingen kjennskap til det du nevner. Men vi vet at disse investorene jobber med ting, sier eiendomssjef Trond Sikveland fra Kristiansand Havn til Fædrelandsvennen.

I høst skal politikerne behandle de formidable planene for en ny «superbydel» på Silokaia. Deretter vil interessenter kunne kjøpe seg inn i prosjektet.

– Vi har selvfølgelig ikke tatt standpunkt til hva som skal hvor ennå, tilføyer Sikveland.

Havnen vil bygge 650-670 leiligheter i opptil 14 etasjer, og kalkulerer med 500 millioner i fortjeneste. Inntekten går uavkortet til ny havn ved Kongsgårdbukta, kostnadsberegnet til 1,3 milliarder.

Men før sluttbehandlingen har plan— og bygningsetaten kommet med klare innvendinger mot tre av blokkene nærmest konserthuset Kilden, som de mener havner helt i skyggen. Det er her det skal være på tale med hotell.