FLEKKEFJORD: Natt til lørdag 12. januar i fjor havnet en Peugeot utenfor riksvei 44 ved Langevann i Flekkefjord. Den nå 21 år gamle sjåføren fikk skrens på bilen etter å ha holdt høy fart gjennom en venstrekurve, og havnet utfor høyre side av veien. Bilen traff en fjellvegg før den ble liggende i grøfta på venstre siden av veien.

Ifølge grunnlaget for rettssaken i Lister tingrett fikk sjåføren kun mindre skader i ulykken, mens passasjeren i bilen fikk alvorlige og livstruende skader.

Luftrøret skadet

Passasjeren i bilen måtte få operert inn en luftslange etter at luftrøret ble kraftig skadet. Han ble dessuten påført brudd i kragebenet og fikk en nerveskade i høyre skulder. Etter ulykken ble han lagt i respirator i halvannen uke, og var under behandling på sykehuset i Stavanger i nesten en måned.

Rett etter at ulykka skjedde kunne 21-åringen konstatere at sjåføren satt fastklemt. Han brukte da passasjerens mobiltelefon og ringte etter nødhjelp. Ulykken ble meldt 02.10 og i løpet av kvarter var ambulanse og politi på stedet. Først en drøy time senere var passasjeren ute av bilvraket.

Fartsgrensen på ulykkesstedet var 80 km/t, og i retten forklarte 21-åringen at han regnet med å ha holdt 90-100 km/t da ulykken skjedde. Passasjeren i bilen forklarte i retten at han følte at 21-åringen kjørte alt for fort da de kjørte på vei fra Flekkefjord mot Åna-Sira. Den alvorlige ulykken skjedde da bilen var på vei tilbake mot Flekkefjord. Retten fant det bevis at farten var høyere, og legger til grunn at bilen holdt en fart på 130 km/t.

Mister førerkortet

Statsadvokaten la i tiltalebeslutningen til grunn at sjåføren ikke kjørte hensynsfullt, aktsomt og varsomt på ulykkestidspunktet. Ulykkesbilen ble totalskadet i ulykken.

Rettssaken ble holdt i Lister tingrett i midten av juni og i løpet av de to dagene som forhandlingene pågikk tok retten turen ut til ulykkesstedet for å gjennomføre en åstedsbefaring. 21-åringen som er tiltalt for å stå bak ulykken erkjente i retten ikke straffskyld.

21-åringen ble fratatt førerkortet sitt etter ulykken, men fikk det tilbake i fjor sommer. Lister tingrett dømte 21-åringen til fengsel i 30 dager og tap av førerkortet i halvannet år. Straffen er i tråd med påstanden fra påtalemyndigheten.