MARNARDAL: I dag er Aasen tilbake på brannstedet for å gå over skogen sammen med Sivilforsvaret. Under den omfattende brannen sist uke gikk over 1000 mål skog og kratt tapt, og arbeidet i etterkant av brannen er på langt nær avsluttet.

– Har du tenkt på kostnadene?

– De har jeg tenkt på. Det blir anselige beløp – for oss alene er det snakk om millionbeløp, sier brannsjefen til fvn.no.

Et hundretalls mannskaper fra Brannvesenet Sør deltok i slukningsarbeidet. Hvor mange dagsverk som ble benyttet, er ikke klart. Dermed er kostnadsbasen heller ikke klarlagt.

– Lønn, drift av utstyr og ødelagt utstyr er de største kostnadspostene for oss. Vanlige brannslanger er blitt ødelagt og pumper er påført skader under brannen, sier Aasen.

Vasker to mil med slanger

Brannvesenet Sør samlet før helga inn mesteparten av utstyret som ble brukt under brannen. Hovedslangene lå imidlertid ute gjennom helga, men ble samlet inn i dag.

Gjennom helga og utover uka skal opp mot to mil brannslanger vaskes, trykktestes og fordeles ut til de forskjellige brannstasjonene i regionen.

– Vi tar inn 1-2 mil med slanger som skal vaskes, trykkprøves, sjekkes, rulles sammen og når de er ferdig skal de rundt på stasjonene i indre bygder. Alle biler må etterfylles, sier Aasen.

7-8 mann har gjennom helga jobbet med klargjøring av slanger, og arbeidet fortsetter.

Tar ikke kostnadene alene

Brannvesenet Sør dekker ni kommuner og som et interkommunalt selskap deles kostnadene. Dersom brannvesenets kostnader ender på en million, betyr det at Marnardal kommune må ta 80.000 kroner av kostnader.

– Marnardal hefter for cirka 7-8 prosent av kostnadene for brannvesenet. Fellesskapet dekker resten av kostnadene. På en million betyr det at kommunen blir skadelidende for 80.000 kroner, sier Aasen.

Skogbrannhelikopteret fra Torp ble raskt rekvirert da det viste seg at brannen hadde potensial til å spre seg. Totalt ble to helikopter benyttet, men brannvesenet slipper denne regningen. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) betaler for helikoptrene, og etter det fvn.no erfarer skal det dreie seg om kostnader på over 30.000 kroner per time.

Skryter av mannskapene

Sivilforsvarets avdeling i Mandal deltok tidlig i slukkingen av brannen. Over hundre personer deltok i slukkingen.

– Våre mannskaper avtjente 120-140 dagsverk under brannen. Mannskapene gikk til dels unormalt lange skift. I en del situasjoner var det vanskelig å ta avløsning og derfor ble enkelte gående i 12-13 timer, sier distriktssjef i Sivilforsvaret, Geir Ellingsen, til fvn.no.

Hvor mye den endelige regninga kommer på er ikke klart, men lønn til mannskapene og ødelagt utstyr er de primære utgiftspostene.

Både Ellingsen og Aasen i brannvesenet skryter av mannskapene som deltok i arbeidet med å slukke brannen.