— Det er ingen som liker å betale mer i skatt, selv om det ikke er snakk om de store summene, sier Terje Imenes (29) til Fædrelandsvennen.

Fredag ettermiddag fikk 29-åringen fra Tveide besøk av bygningsbefarer Vidar Moen fra Birkenes kommune. Etter fotografering og oppmåling havnet våningshuset til Imenes på lista sammen med rundt 1400 andre hus og hytter som eierne nå må betale eiendomsskatt for.

— Jeg tipper jeg må ut med cirka 10.000 i året. Det skal jeg nok klare, sier Imenes.

- Må gjøre upopulære ting

Moen og sju andre befarere har i løpet av seks uker besøkt over 900 hytter og 400 våningshus i kommunen. De slipper å besøke ordinære bolighus som har fått en verditakst i ligningen. I løpet av neste uke vil over 3000 huseiere få beskjed om hva taksten er og hvor mye de må betale i skatt.

Rundturen skjer som en følge av kommunestyrets vedtak om å innføre eiendomsskatt for alle hus og hytter i kommunen. Vedtaket stred mot valgløftene til Høyre og flere andre partier.

— Dette er på ingen måte ønskelig, men det koster å drive en kommune. Når du ikke har nok penger, må du gjøre upopulære ting, sier ordfører Arild Windsland (H).

Skole- og helse

Om lag 15 millioner i ekstra inntekter vil komme godt med i den økonomisk skakkjørte kommunen, som har gått med underskudd i mange år på rad.

— Hva får innbyggerne for disse pengene?

— De får skole- og helsetjenester. Alle som bor ved en kommunal vei får den brøytet og strødd når det snør. Hvis du blir gammel og syk får du hjelp uavhengig av hva slags økonomi du har. Elever som trenger ekstra oppfølging får den hjelpen de skal ha, sier Windsland.

Møter forståelse

Windsland møter forståelse hos huseier Terje Imenes.

— Når det først er blitt så kleint som det har blitt, så må de jo gjøre noe. Men dette hadde vært lettere å svelge hvis vi fikk et tidsperspektiv. De sier de vil jobbe for å bli kvitt skatten, men det sier jo ikke så mye, sier Imenes.

Anders Christiansen (Ap) mener rådmann Gro Anita Trøan nå har et stort ansvar for å gjennomføre millionkuttene politikerne har vedtatt.

— Når vi pålegger innbyggerne flere utgifter må administrasjonen samtidig ta sin del, sier Christiansen.

Nervøse innbyggere

Odd Gunnar Tveit (Frp) er bekymret på vegne av huseierne.

— Det er forferdelig. Jeg har snakket med flere som er fryktelig nervøse for at de ikke skal klare dette, sier Tveit.

Han har ingen tro på at ekstrainntekten vil bety noe på sikt.

— Får du mer penger, så bruker du mer penger. Om to-tre år vil situasjonen være akkurat den samme, tror Tveit.

Får svar i neste uke

Eventuelle klager på eiendomsskatten må leveres innen midten av mai. I samme måned kommer også den første regningen.

— Det er viktig at folk sjekker alt nøye. Det er mye rart i databasene våre, sier leder for kommunens eiendomsskattenemnd, Jens Risvand.

Han opplyser at kommunen har brukt rundt en million kroner på jobben, som har blitt ledet av selskapet Geomatic.