FARSUND: — En av de omkomne ble hentet ut av vraket onsdag ettermiddag. Men det tok flerfoldige timer å få ham opp til overflaten. Først ved 02-tiden ble avdøde brakt om bord i kystvaktskipet og fraktet til land. Det er en omfattende prosess å hente de opp fra 155 meters dyp, sier politistasjonssjef Bjart Gabrielsen til Fædrelandsvennen.

Den omkomne ble fraktet i land på kaia like ved Farsund fjordhotell natt til mandag. Selv etter at begge fiskerne var lokalisert inne i vraket var det tvil om man ved hjelp av to miniubåter kunne klare å hente dem opp.

Krevende

Klokken 14.30 sier Gabrielsen til Fædrelandsvennen at den andre omkomne også er fraktet om bord i kystvaktskipet.

— Nå er operasjonen fullført. Den andre omkomne er hentet opp fra vraket og tatt om bord på kystvaktskipet. De setter kursen mot Farsund nå, sier Gabrielsen

Politistasjonssjefen er svært takknemlig ovenfor de som har gjort jobben med å hente opp de omkomne fra Carina-vraket, som lå på 155 meter.

— Det har vært en utrolig lang og krevende operasjon fra alle involverte. Kystvakta, politiet og selvfølgelig SeaBead, som stilte med miniubåtene, har gjort en kjempejobb. De har ytt maksimalt for å få dette resultatet. Det betyr selvfølgelig mye for de pårørende, men også for hele fiskermiljøet, sier Gabrielsen.

Tidkrevende

Operasjonen ledes fra kystvaktskipet KV Tor, som egentlig har hjemhavn i Bergen.

— Skipet har nettopp dratt ut igjen og skal starte med å hente opp den andre omkomne. Det tar tid, men forhåpentligvis blir operasjonen ferdig i løpet av ettermiddagen eller kvelden, forklarer politistasjonsjefen.

Ved 11.30-tiden har KV Tor nettopp startet opp igjen arbeidet.

— De la fra kai klokken 10, sier Gabrielsen.

Folk fra Havarikommisjonen, politiet og operatørene som styrer de to miniubåtene teller åtte mann. I tillegg kommer mannskap fra Forsvaret om bord på kystvaktskipet.

Flere teorier om forliset

Inspektør Bjørn Bratfoss leder Havarikommisjonens undersøkelser i forbindelse med Carina-forliset. Han er selv om bord på KV Tor torsdag.

— Vi foretar en sikkerhetsundersøkelse i forhold til forliset. Vår jobb er å gi et best mulig bilde av hva som har skjedd. De to fiskerne var lokalkjente og hadde fisket her i årevis. Hva var annerledes den dagen Carina gikk ned? sier Bratfoss til Fædrelandsvennen.

Han har jobbet mye med Carina-forliset, og samler fortsatt inn mest mulig faktaopplysninger. Men foreløpig kan ikke Havarikommisjonen konkludere med årsaken til at båten sank.

- Nå har vi dokumentert et bilde av situasjonen etter ulykken. Mye informasjon er hentet inn. Vi skal sette oss ned og sette sammen trådene. Det var en hard værsituasjon den dagen. Vi har flere teorier til hvorfor båten forliste. Men det var ingen vitner, så vi får ingen fasitsvar, forklarer Bratfoss.

Fisket etter reker

De to fiskerne fisket etter reker da de dro ut på sjøen onsdag 12. februar. Utpå ettermiddagen hadde ikke de to kommet tilbake som planlagt, og skuta ble etterlyst.

Det neste døgnet var redningsskøyter, helikopter, en nederlandsk fregatt, Kystvakten og frivillige involvert i søket etter brødrene. Etter hvert som vrakdeler og redningsflåten fra Carina ble funnet, begynte letemannskapene å innse at skuta hadde forlist.