I forrige uke ble det innført strenge restriksjoner knyttet til skogdrift, linjerydding, skyting og andre aktiviteter i skogen som kan medføre brannfare. Man måtte søke dispensasjon for å kunne drive dette i Agder. Nå er forbudet opphevet.

— Det er med bakgrunn i at vi nå har fått ei rotbløyte, som vi sier. Det vil si at det har kommet 30 millimeter nedbør over lengre tid. Da trekker regnet ned i bakken og reduserer skogbrannfaren betraktelig, sier brannsjef Jan Røilid i Kristiansandsregionen brann og redning (KBR).

Perfekt vær

Han forklarer at mye nedbør over kort tid ikke gir samme effekten.

— Styrtregn trekker ikke ned i bakken. Det preller bare av på overflaten. Så været som har vært de siste dagene har vært perfekt for brannfaren.

Død vegetasjon farlig

Røilid sier at det har kommet såpass med nedbør at det ikke lenger er fare for akutt skogbrann.

— Dette regnet gir godt grunnlag for at det grønne kommer opp. Fjorårets døde vegetasjon er det som er farlig, før det har grodd opp ny og grønn vegetasjon. Fjorårsgrasset og -lyungen er knusktørr og utgjør brannfaren, sier Røilid.Han sier at brannvesenet overvåker skogbrannfaren kontinuerlig, og er i dialog med de andre brannsjefene i Agder-fylkene jevnlig.

— Dette kan snu veldig fort, forklarer han.