De ble møtt av ordfører Arvid Grundekjøn og biskop Stein Reinertsen, med flere. Begge vinket og smilte på vei inn i Domkirken, men de stoppet ikke for å snakke med noen.

— Vi har aldri sett ekte prinsesser før. Veldig spennende, sa søsknene Tuva og Leif Sviggum Kocangoglu.

Utenfor Domkirken sto Torbjørn Reuter Christiansen. Han er dansk, men bor i Kristiansand. Han hadde med stort norsk-dansk flagg, og sa at dette er begynnelsen på hans organisasjon Unionen Norge-Danmark. Han vil øke samkvemmet, og foreslår bro mellom Hirtshals og Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland

De er kommet sammen med mamma og bestemor fra Egersund.

Det er første gang de to kronprinsessene er sammen på et offisielt oppdrag i Kristiansand. I løpet av ettermiddagen skal de hedre de 18 falne etter Helgoland-slaget som ligger begravet på Kristiansand kirkegård.

Stramt program

Biskopen skal lede minnegudstjenesten for de falne etter slaget om Helgoland i 1864. Gudstjenesten er ventet å vare cirka 40 minutter. Inne i kirken deltar også orlogsprovst Ejgil Bank Olesen, Stedfortredende oldermann i Helgolandslauget Ove Sten Olsen, sogneprest Aud Sunde Smemo, domkantor Andrew Wilder, og Tveit Union musikk-korps med dirigent Daniel Sørensen.

På vei ut av kirken skal kronprinsessene se på en modell av fregatten "Jylland", som er kirkeskip i Domkirken. Skipet var ett av dem som fraktet de sårede danskene til byen i 1864.

I prosesjon ut av kirken går biskopen sammen med flere prester, etter flagg— og faneborgen. Deretter følger de kongelige høyheter, før det kommer et større følge med inviterte gjester. Etterpå skal de hilse på flere barnahagebarn på Torvet, før det blir omvisning i det nye Rådhuskvartalet.

Cirka 30 norske, danske og utenlandske journalister følger det kongelige besøket.

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen, politimester Kirsten Lindeberg og ordfører Arvid Grundekjøn er vertskap for det kongelige besøket.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Minnes slaget i 1864

Slaget om Helgoland foregikk altså den 9. mai 1864. Danmark vant slaget, men tapte krigen. Schlezwig-Holstein ble avgitt til Preussen.

Etter slaget fraktet fregattene "Jylland", "Niels Juel" og korvetten ""Hejmdal" døde og sårede til lasarettet i Kvadraturen i Kristansand. Flåten kom til Kristiansand 11. mai.

18 falne ble begravet ved Kristiansand kirkegård 13. mai. Hele byen deltok.

Siden 1864, har danske orlogskip jevnlig vært i Kristiansand og danske militære har lagt ned krans på graven. Etter opprettelsen av Nato, ble den danske sjøoffiser i Norge pålagt å legge ned krans på graven i Kristiansand hver 9. mai.

Det danske kongehus har vært til stede flere ganger. på 100-årsdagen i 1964 kom den danske arveprins Knud til Kristiansand, i 1988 kom Dronning Margrethe, og ved 150-årsjubileet i år kommer altså kronprinsesse Mary og vår egen kronprinsesse Mette-Mari