Drømmen er å omgjøre mannens slektsgård på Homme på Hægeland til økologisk oase, vikingvertshus og kulturelt treffsted. Først skal hun bare feie inn i kommunestyret og røre litt rundt i grøten.

De Grønnes førstekandidat i Vennesla, Stina Therese Lorås Hessaa, ønsker en skikkelig satsing på grønt næringsliv. her er hun foran gården Homme i Hægeland. Hun og mannen har mange planer for den også.

— Jeg har et inntrykk av at Vennesla-politikken kan trenge noen friske pust og nye tanker. For all del: Jeg er ny og har ikke politisk erfaring. Men jeg er engasjert og jeg ønsker å få til resultater, sier Stina Therese Lorås Hessaa.

Ballettdanser og ingeniør

Hun er tidenes første førstekandidat for Miljøpartiet De Grønne i Vennesla. Hun opprettet partiet i bygda da hun flyttet til Hægeland fra Trondheim for halvannet år siden. Mannen Sigbjørn Hessaa skulle hjem og overta slektsgården.

38-åringen jobbet tre år som profesjonell ballettdanser i ungdommen. Etterpå var hun ingeniør i ti år, nå holder hun på med master i kunstfag og håper å få til et spel, teaterlag eller barneballett i Hægeland.

Liker ikke ulv

Hun er noe så sjelden som sauevenn og ulvefiende i Miljøpartiet De Grønne. Uredd, altså.

— Jeg har fått utrolig mye kjeft for at jeg tok bøndenes parti. Men da er det noen som ikke forstår miljøvern. Hva er mer bærekraftig enn å utnytte norske fjellbeiter og utmark? Folk har ikke respekt for bønder lenger. Det er så trist. Bønder er kunnskapsrike fagfolk som vet å forvalte natur, sier Lorås Hessaa.

  • Hva er mer bærekraftig enn å utnytte norske fjellbeiter og utmark? Folk har ikke respekt for bønder lenger. Det er så trist.

Stina Therese Lorås Hessaa er sauevenn. Hun er en av få i miljøbevegelsen som mener det må skytes langt flere ulv.

Hun har ikke konkludert endelig, men er sterkt inne på at ulven burde utryddes i Norge.Valgkampen hennes kan oppsommeres i ett ord: Livskvalitet.

— Ja mye heller det enn økonomisk vekst. Poenget må være at vi kan leve gode liv, uten å ødelegge naturen og miljøet vårt. Vi trenger ikke mer forbruk.

— Jeg er ikke enig med de i miljøbevegelsen som mener mennesker ikke skal sette avtrykk i naturen. Det må vi. Vi må forvalte. Derfor mitt syn på ulv, sier hun.

Grønt næringsliv

Konkret ønsker hun sykkelvei mellom Kile og Hægeland i Hægeland, ladestasjoner for elbil i Øvrebø og Hægeland og en skikkelig satsing på grønt næringsliv. Da tenker hun mer enn gårdsbutikker og økomat, men det også.

— Tenk om vi kunne skape pilotbedrifter. Hvorfor bygge i betong som er ekstremt klimauvennlig, når vi kan bygge i tre? Jeg besøkte Hunsøya. Det er et unikt sted. Der kan fremtiden skapes, også grønt næringsliv, sier hun

Elbiler

Hun liker ordfører Torhild Bransdal og kan godt stemme for henne som ordfører, men hun er skuffet over at KrF har flere parkeringsplasser som et punkt i partiprogrammet.

Det burde stått «for elbiler», synes hun.

— Vi må bygge ut kollektivtilbudet mellom tettstedene i Vennesla. Lokaltog til byen må komme. Samtidig må folk ha bil i utkantene, men da elbiler. Vi trenger ikke flere p-plasser for forurensende biler, sier hun.

— Vennesla virker å trenge et velrettet miljømessig spark bak. Jeg kommer nok inn i kommunestyret, men vi håper på to, sier Lorås Hessaa, som også er De Grønnes tredjekandidat til fylkestinget.

  • Hvorfor bygge i betong som er ekstremt klimauvennlig, når vi kan bygge i tre? Jeg besøkte Hunsøya. Det er et unikt sted. Der kan fremtiden skapes, også grønt næringsliv.

  • Vennesla virker å trenge et velrettet miljømessig spark bak.