Anklager Mette Bendix fikk stort sett svaret "det ønsker jeg ikke å uttale meg om" fra den 37 år gamle tiltalte som forklarte seg i retten mandag. Foto: Hallgeir Oftedal
Rettsbygningen i Hjørring hvor straffesaken mot narkotikasmuglerne blir holdt. I motsetning til norske rettsbygninger, er det strengt forbudt å fotografere inne i rettsbygningen. Foto: Hallgeir Oftedal
De tiltalte i narkotikasaken blir kjørt bort etter mandagens rettsforhandlinger med mange representanter for pressen på utsiden. Foto: Hallgeir Oftedal

Narkotikasmuglerne etablerte et eget mobilnettverk, men politiet mener at bruken av mobiltelefoner og avlytting av samtaler er de viktigste bevis etter det mislykkede smuglingsforsøket fra Aalbæk for nøyaktig ett år siden.

Den ene av de tiltalte, en 37-åring fra Oslo, ble nærmest avkledd i retten i Hjørring i mandag. Da spilte politiet av samtaler han hadde hatt med to av de andre medtiltalte. Det 37-åringen ikke visste da var at politiet avlyttet alle hans samtaler fra varetektscella i fengslet i Hjørring. Hvordan 37-åringen hadde fått med seg en telefon inn i fengslet har anklager Mette Bendix lovet svar på i retten tirsdag.

37-åringen nektet konsekvent å fortelle hvem han snakket med.

— Jeg nekter å forklare meg om andre personer. Du får kun svar på spørsmål som angår meg, sa den tiltalte 37-åringen, som selv har erkjent at han forsøkte å smugle 45 kilo hasj. Dette hasjpartiet hadde han hatt med seg fra Spania. I Tyskland leide han en bil, og ble møtt av andre "ukjente" som geleidet ham til Nord-Jylland. Der overnattet han og andre tiltalte på hotell i Fredrikshavn et par netter før smuglingsforsøket ble stoppet av Politiets Aktionsgruppe og danske elitesoldater.

Fryktet politiet

37-åringen var redd fordi det var mye politi i Fredrikshavn. Han ønsket ikke å kjøre rundt med en tyskregistrert bil fordi det vakte oppsikt. I stedet fikk han en bil som var fullstappet med narkotika. - Jeg var ganske overbevist om at det var sprit bak i bilen. Det ble fortalt meg, sa 37-åringen.

Vel framme i Aalbæk parkerte han først et stykke unna havna. Han gjenkjente en politibil på stedet. 37-åringen mente også at et par syklister på stedet oppførte seg mistenkelig og kunne være politi. Etter hvert fikk han beskjed om at båten fra Arendal nærmet seg, og han kjørte ned til brygga.

Anklager Mette Bendix lurte på om han ikke hørte det skvulpet i baggene han tok ut av bilen siden det var sprit han skulle være med å smugle. - Jeg var så stresset at det la jeg ikke merke til det, den tiltalte.

Da Stein Kjetil Fredriksen la til kai med riben startet arbeidet med å få om bord smuglervarene, men da slo politiet til.

Politiet ropte

— Jeg hørte de ropte politi. Så hoppet jeg om bord i båten som var i ferd med å gå fra land. Alt gikk så fort. Plutselig kom det en båt fra siden i 200 som kjørte inn i oss. Jeg hadde mer enn nok med å holde meg fast. Så begynte skytingen, og en ropte på norsk at han ble skutt, fortalte 37-åringen i sin dramatiske forklaring for retten i Hjørring.

Da anklageren forsøkte å få ut detaljer kom standardsvaret "det vil jeg ikke uttale meg om".

Telefonsamtalene som ble avspilt viste at mannen uanfektet drøftet med folk på utsiden av fengslet hvordan forklaringene til politiet skulle gjennomføres og hvordan disse skulle tilpasses hverandre. De gangene anklageren forsøkte å få ut konkrete henvisninger til hva de snakket om kom kommentaren "det vil jeg ikke utale meg om".

En 28-åring fra Oslo erkjente i retten befatning med hele hasjpartiet på 260 kilo. En 29-åring fra Horten erkjente 45 kilo. De to øvrige nekter.