Skummelt: Rektor ved Strømme skole forteller at lærerne blir stresset av situasjonen, etter at all gatebelysning rundt skolen er ute av drift. Foto: Anne Smith Lorentz
Refleks: Mange av barna har refleks når de går til skolen. Dette gangfeltet har blitt overvåket av lærerne i de dagene gatelysene har vært av. Foto: Anne Smith Lorentz
Trafikk: Det er mye trafikk om morgenen på Strømmeveien. Mange foreldre kjører elever og barn til skole og barnehage, men også andre foretrekker å bruke denne veien, kontra en mer trafikkert hovedvei og vanskelig kryss i området. Foto: Anne Smith Lorentz

— Det er jo så mørkt og svart. Det er derfor jeg er her i dag. Av egne erfaringer, med mørket og regn, så ser jeg nesten ikke barna. Det er skummelt, sier rektor ved Strømme skole, Stig Tvedt, når vi møter ham fredag morgen.

All gatebelysning fra Gamle Strømmevei og opp til Søm kirke har de siste dagene vært ute av drift. Før skoleklokka ringte 08.30 fredag morgen tidlig, stod Tvedt ved ett av gangfeltene ved skolen. Ut av mørket kom barna gående. Noen med refleks, andre uten.

— Vi har minnet foreldrene på at de må bruke refleks. Når det ikke er lys, og det har blitt mer trafikk på veien, er jeg redd det vil oppstå farlige situasjoner, forteller han.

Stressende

Hver morgen står det representanter fra skolen ikledd gul refleksvest for å se til at barna kommer seg trygt fram. De siste dagene har de stått med hjertet i halsen.

— Lærerne rapporterer at det er farlig og at de blir stresset av situasjonen, sier Tvedt. Lysene skal, ifølge ham, ha vært ute av drift i tre døgn. Ingeniørvesenet har ikke fått denne informasjonen før i går.

— Vi dro ut til området straks vi fikk beskjeden. De var der i går, og er der ute i dag og feilsøker. Normalt vil det være i orden i løpet av kvelden, sier Geir Øgreid i ingeniørvesenet. Servicebutikken melder om at mange har ringt inn om den manglende belysningen. Øgreid forstår folks frustrasjon.

Prioritet

— Bare det går ei lyspære blir foreldre bekymret. Jeg skjønner frustrasjonen når det er en skolevei. Det er viktig for dem, men vi jobber med saken og prioriterer slike områder, forteller han.

Det har vært flere lysutfall den senere tid på grunn av sterk vind og regnvær. Trygg trafikk påpeker at det er ekstremt viktig at foreldre sørger for at barna bruker refleks.

— Å, hadde jeg visst dette hadde jeg vært der ute og delt ut reflekser. Det er den billigste livredderen. Statistikken sier at det er 85 prosent sikrere å bruke refleks, sier Ole Rath, driftsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder.

Ikke trygt

Han påpeker at bilistene er forpliktet til å vise hensyn og sette ned farten når slike situasjoner oppstår. Mor og leder av Foreldrerådets Arbeidsutvalg ved Strømme skole er ikke komfortabel bak rattet i det mørklagte området.

— Det er fort gjort at noe kan skje. Det er veldig vanskelig å se ungene, og det føles ikke helt trygt, sier hun. Mange går uten refleks og har mørke klær på seg.

— Vi kjører sønnen vår til skolen hver dag. Men hvis han måtte gå, hadde jeg vært veldig nervøs, sier Camilla Jensen.

Økt trafikk

Rektor Stig Tvedt er bekymret for den økende trafikken i området og var i går i samtaler med politiet. Han tror mange velger å kjøre om Strømmeveien og komme inn i rundkjøringsanlegget, i stedet for å ta hovedveien rundt Dvergsnesveien ned på Høvågveien. Det gjør ikke saken bedre.

— Dette er noe som bør tas tak i raskt. Mange går alene til skolen, også de minste som bare er 5-6 år, sier han.

Ingeniørvesenet oppfordrer folk til å ta kontakt med servicebutikken dersom slike lysutfall skjer.