— Jeg ser at jeg blir kalt for fagforeningsknuser og Høyre-dame. Jeg blir også beskyldt for å være gal. Det er synd at det har blitt en persondebatt, sier Mette Gundersen til Fædrelandsvennen.

Det siste døgnet har Ap-politikeren fra Kristiansand fått knallhard kritikk fra egne partifeller og andre politikere på venstresiden.

Årsaken er en artikkel i tidsskriftet Kommunal Rapport, hvor Gundersen blir intervjuet i egenskap av sin rolle som nestleder i hovedstyret i Kommunesektorens organisasjon (KS). Overskriften på intervjuet er "Ap-topp vil fjerne fagforeningsmakt".

— Jeg er enig i at overskriften kan tolkes som at jeg ikke vil fagforeningene vel. Jeg vil derfor presisere at jeg har stor respekt for fagforeningens arbeid. Det kan jeg si med stor tyngde etter selv å ha vært tillitsvalgt i flere organisasjoner i mange år, sier Gundersen.

— Ingen sosialdemokrat

Gjermund Orrego Bjørndahl i Arendal Arbeiderparti er blant dem som har gått hardest ut. På Facebook-siden til stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) skriver Bjørndahl "Mette er ingen sosialdemokrat".

Jeg stiller spørsmål ved KS sine motiver. Resultatet blir neppe en bedre skole.

— Jeg vil ikke kalle henne en Høyre-dame. Men å svekke det sentrale avtaleverket er fagforeningsknuseri. Hvis hun står inne for dette så er hun en fagforeningsknuser, sier Bjørndahl til Fædrelandsvennen.

I intervjuet forsvarer Gundersen KS sitt krav om å fjerne den sentrale arbeidstidsavtalen. Lærerorganisasjonene frykter dette vil føre til at kommunene vil bruke mindre penger på skole. Det gjør ikke Gundersen.

– Jeg har så stor tro på skoleeierne at jeg ikke tror de vil presse igjennom avtaler som lærerne er imot. Alle parter ønsker å skape en best mulig skole. Det tror jeg vi kan enes om, sier Gundersen til Kommunal rapport.

- Meningsløst

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) er også kritisk til sin egen partifelle fra Kristiansand. Han tror ikke på at KS ønsker en bedre skole.

— Jeg stiller spørsmål ved KS sine motiver. Resultatet blir neppe en bedre skole, sier de Ruiter.

Han mener Ap må være tydelige på at de er på lærernes side.

— Det blir meningsløst å la kommunene lage et regime hvor læreren skal jobbe mer når ungene ikke er på skolen. I dag jobber lærerne mer når barna er på skolen og avspaserer når de har fri. KS ønsker å spre denne arbeidstiden utover. Det vil innebære at foreldrene kan risikere at de ikke får tak i læreren når de har bruk for det, sier de Ruiter.

Vil styrke skolen

Mette Gundersen mener de Ruiters frykt er grunnløs og basert på feilinformasjon.

KS har ingen forståelse av hva en god skole er.

— KS sitt ønske er å styrke skolen. Norske kommuner har bedt oss forhandle om dette for å sikre at skoleeierne lokalt skal kunne organisere sin egen skole. Vi har ingen ultimate krav. Skolene som ønsker å ha det som i dag vil selvfølgelig få lov til det. Poenget er at den sentrale avtalen ikke skal være til hinder for at skoler skal få lov til å organisere skoleåret annerledes dersom de ønsker det, sier Gundersen.

De Ruiter er glad for at Gundersen sier at KS ikke har noen ultimate krav.

— Det tyder på at dette kan gå bra. Resten av resonnementet holder ikke mål. Det er modig av henne å si at jeg ikke vet hva jeg snakker om, når jeg har jobbet ti år i skolen. KS har ingen forståelse av hva en god skole er. Vi kan ikke overlate dette til hver enkelt skoleeier. Vi så hvordan det gikk da skolene fikk mulighet til å ha større klasser. Da ble en masse elever stappet inn i samme klasse, sier de Ruiter.