— Dessverre får vi nok aldri flertall for ølmonopol, sier Bakken.

Likevel vil ikke han og Vennesla KrF gi opp kampen. De mener alkohol ikke hører hjemme i en dagligvareforretning, og begrunner det med solidaritet.

Daniel Bakken, KrF. Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Monopol eller avlukke— De som har alkoholproblemer vet at mange uker familieliv kan være ødelagt hvis de fristes til å kjøpe noen six-pack. De støtter oss. Mange av dem kommer til meg og takker hver gang jeg er ute og sier dette. At mange andre rister på hodet, får bare være, sier Bakken.

Se hvor mye alkohol nordmenn drakk i 2014 i grafikken øverst!

Vennesla KrF fikk i forfjor KrF nasjonalt med et krav om at øl ikke skal stå åpent framme i norske matbutikker. Partiet vil ha et eget avlukke, men har ikke fått gjennomslag.

Vi kunne hatt egne rom til øl. Da hadde kundene måttet gjøre et mer bevisst valg

— Får vi ikke monopol, bør vi i alle fall gjøre noe i butikkene. Tobakk er nå fjernet. Vi kunne hatt egne rom til øl. Da hadde kundene måttet gjøre et mer bevisst valg, sier Bakken.

Heller ikke dette forslaget regner han med blir noe.

— Problemet er at vi i KrF møtes med at vi bare snakker moral, og dermed glemmer både folk og de andre partiene å tenke gjennom hvor fornuftig dette egentlig er. Det handler ikke om moral, men om å gjøre det bedre for svake grupper, sier han.

Vennesla fikk ølsalg i butikk tidlig på åttitallet etter en spennende lokal folkeavstemning. Det lå an til nei-flertall helt til stemmene fra bygdas gutter i førstegangstjeneste ankom. Det ble ja-flertall med liten margin. Etterpå lyttet kommunestyret til folkets ønske.

Ølsalget i Venneslas matbutikker er svært stabilt. I fjor solgte butikkene 416.985 liter øl. KrF ønsker ølmonopol. Foto: Reidar Kollstad

Til langt inne på 2000-tallet var det enkelte butikkeiere som ikke ville selge øl i egen butikk, men de siste årene har alle Venneslas matbutikker solgt øl.

Rema på øltoppen

Ølsalget er temmelig stabilt. De siste årene har det ligget på drøyt 400.000 liter hvert år. I fjor solgte butikkene 416.985 liter øl, som var cirka tusen liter mer enn året før. Kiwi åpnet nytt supermarked og solgte over 17.000 liter øl fra august til nyttår, men dette påvirket altså ikke det totale ølsalget noe særlig.

Mest øl selger Rema 1000 på Vikeland. I fjor solgte butikken 62.523 liter øl. Butikken har ligget på topp i ganske mange år.

Vi har stor parkeringsplass for får derfor ekstra mye handel på de store handledagene som før jul og før påske.

— Vi er ikke størst på totalomsetning i Vennesla, så jeg har ikke noen veldig god forklaring på hvorfor vi selger mest øl, sier butikksjef Leif Tore Pedersen.

— Vi har stor parkeringsplass for får derfor ekstra mye handel på de store handledagene som før jul og før påske. Det kan ligge noe der, sier han, og håper han blir større på både øl og andre varer.

- Lovlig vare

Butikksjef Kjell Inge Fredriksen i Venneslas største matbutikk Coop Extra, sier butikk med p-plass nær vei selger mer øl:

— Vi ser det overalt. Butikker i sentrum selger mindre øl enn butikker langs veiene, sier han.

Fredriksen tror ikke KrF vil nå fram med sine forslag, selv om han ikke kjenner noe behov for å argumentere hverken for eller mot.

— Så lenge øl er en lovlig vare, er det naturlig at det fortsatt selges i dagligvarebutikker, sier han.