— Det er veldig viktig å vise barn og unge hva skating går ut på. Skating skal først og fremst være gøy, sier Martin Mentzoni.

Flere barn fikk opplæring i skating av Martin Mentzoni (t.v.).

Mentzoni er fra Haugesund og har skatet i 17 år. I flere år har han arrangert skateparty for interesserte, i tillegg til skateskoler for nybegynnere.I forbindelse med Sup og Stup-festivalen hadde han fredag lagt turen til Lillesand.

— Lillesand Skateklubb har hatt som mål å rekruttere nye, unge skatere. Vi tenkte derfor det ville være bra å arrangere et skatekurs for barn i løpet av Sup og Stup. Mentzoni hadde muligheten til å stille opp, sier Kjetil Wesøy i Lillesand Skateklubb.

Hjemmelaget rampe

Fredag hadde skateklubben invitert alle skateinteresserte til å bli med på en felles økt, ledet av Mentzoni.

Flere spente deltakere, både erfarne og uerfarne, hadde tatt med seg brettet til bystranda i Lillesand, hvor de aller tøffeste fikk muligheten til å skate på en rampe som fløt på sjøen.

Martin Mentzoni på rampen.

— Det er skikkelig kult, men sykt skummelt. Jeg har skatet i åtte år, men dette er første gangen jeg prøver meg på en flytende rampe, sier Markus Alexander Wulff på 17 år.Wesøy forklarer at det er den eneste rampen av sitt slag i Norge. Om lag 30 timer har gått med for å gjøre rampen i stand til Sup og Stup.

— I Europa finnes det en flytende rampe i Finland, men den er betalt av firmaer. Vår er helt hjemmesnekra, sier Wesøy.

- Litt skummelt

Etter cirka ti minutters leking for de mer erfarne skaterne, ble nybegynnere tatt med til paviljongen i Lillesand for å delta på et eget skatekurs.

Kjetil Wesøy (t.v.) og Jonatan Thomassen i Lillesand Skateklubb. Thomassen er avtroppende leder av klubben, mens Wesøy hadde ansvaret for dagen. Foto: Anette Larsen

— Dritgøy. Jeg har skatet litt fra før, men det er veldig gøy å få prøve sammen med andre skatere, sier Fredrik Torwig.10-åringen forklarer at han fra før av klarer å skate på rampen.

— Men det er litt skummelt med den som flyter, sier han.

Bra nivå

I løpet av kurset viste Mentzoni fram hvordan man helst burde stå på brettet, samt en rekke grunnleggende triks som «ollie» og «kickflip». De omlag åtte, unge deltakerne fulgte nøye med.

Fredrik Torwig i full sving med et skatetriks. Foto: Anette Larsen

— Nivået er veldig bra, og alle ungene er innstilt på å lære. Det er da slike kurs blir best, sier Mentzoni.Bestevennene Oliver André (9) og Erik Lunde (10) storkoser seg på brettet. De har begge skatet litt fra før, og de er enige i at et skatekurs er veldig bra å ha.

— Jeg vet hvordan du gjør en «ollie», men nå får jeg lære meg mange andre triks, sier Lunde.

— Det er veldig gøy, sier André.

Rusfritt miljø

Bestevennene synes det er kult at Mentzoni har kommet på besøk. Selv synes instruktøren det er stor stas å bli invitert.

Martin Mentzoni brukte tid på å fortelle om sine tanker rundt rus og idrett. Foto: Anette Larsen

— Jeg er stolt av å få være en del av programmet til Sup og Stup. Å ha et slikt tilbud er en flott mulighet for å få flere til å bli med i skatemiljøet, sier Mentzoni.Han legger til at han har et stort fokus på at skating skal bli en idrett uten at rus er involvert.

— Skatere har lenge hatt et dårlig rykte på seg, blant annet når det gjelder rusmisbruk i miljøet. Jeg vil at unge skatere skal få gode holdninger, slik at det blir en idrett uten alkohol, sier han.